PSG upozorava na nastavak progona aktivista: Isidora Čeleketić osuđena bez saslušanja svedoka 1Foto: Aleksandar Jovanović

Pravni tim Pokreta slobodnih građana Novi Sad saopštava da je protiv Isidore Čeleketić, aktivistkinje privođene tokom protesta na Šodrošu, doneta presuda od strane Prekršajnog suda u Novom Sadu, zbog navodnog vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Kako ističu, s obzirom na način vođenja prekršajnog postupka, aktivistkinji je povređeno pravo na odbranu, što je samo još jedan od dokaza da je reč o protivpravnom postupanju tzv. institucija protiv aktivista za zaštitu prirode i životne sredine.

– Postupajući, prekršajni sud je u okviru ovog postupka presudu (koja uključuje novčanu kaznu) doneo bez uvažavanja svih relevantnih činjenica i okolnosti. Presuda se zasniva isključivo na navodima policijskih službenika, bez uvažavanja zahteva optužene Čeleketić da u svojstvu svedoka bude saslušano više lica, što je za posledicu imalo nemogućnost korišćenja procesnog pravila o suočenju lica čiji su iskazi u suprotnosti. Takođe ističemo i činjenicu, da je teret dokazivanja u ovom slučaju bio na policijskim službenicima, a da je aktivistkinji bila uskraćena mogućnost da koristi sva procesna prava koje joj propisi omogućavaju – kažu iz PSG.

Ono što ovom slučaju daje posebnu težinu, objašnjavaju, svakako je i činjenica da je postupajuća službenica policije (koja tereti aktivistkinju za delo vređanja službenog lica), prilikom pretresanja nepotrebno i sa očiglednom namerom optuženoj Isidori Čeleketić nanela lakše telesne povrede, što je konstatovano u okviru lekarske dokumentacije i uključeno u spise ovog predmeta.

Takođe, nastavljaju, ova policijska službenica, koja je nanela povrede optuženoj, nije se ni jedan jedini put pojavila na saslušanju, premda je u više navrata bila pozivana, i premda je njen iskaz temelj optužnice.

– S obzirom na sve okolnosti ovog slučaja, više je nego jasno da se radi o slučaju pritisaka na aktiviste, koji imaju pravo na iskazivanje sopstvenog stava i neslaganja sa koruptivno motivisanim odlukama vlasti, i to ne samo u Novom Sadu, već i u celoj državi. Na ovaj način dolazi i do povrede principa podele vlasti, jer je više nego očigledno da se radi o uticaju izvršne vlasti na sudsku. Upućujemo apel slobodnoj javnosti da se pridruži osudi ovakvih i sličnih odluka, jer i na taj način možemo preventivno delovati na buduće slične akte tzv. državnih institucija i sprečiti ih u daljem pravnom nasilju – zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari