PSG zatražio ostavku ministra Nedimovića 1Foto: Facebook/ Saša Jankovic (Il

Pokret slobodnih građana zatražio je danas hitnu ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića zato što nije rešio probleme malinara niti je definisao jasnu strategiju proizvodnje, otkupa i izvoza.

Odbor za poljoprivredu PSG, kako je saopšteno, smatra da su malinari sa pravom nezadovoljni zbog toga što Ministarstvo nije ispunilo ono što je ranije „olako obećalo“, pre svega otkupnu cenu od 180 do 190 dinara po kilogramu maline.

PSG je ocenio da trenutno važeća otkupna cena od 50 do 80 dinara ne pokriva ni troškove proizvodnje, navodeći da nije rešeno ni geografsko poreklo srpske maline, da nisu nadoknađene štete od elementranih nepogoda, niti funkcioniše Nacionani savet za malinu.

„Opravdana je sumnja malinara da vlasnici hladnjača u Srbiji imaju monopol i da na taj način direktno snižavaju otkupnu cenu maline ispod ekonomski opravdanog nivoa, kao i da su oni u sprezi sa državom“, naveo je PSG u saopštenju.

Dodaje se da kao potvrda te tvrdnje može poslužiti i činjenica da su glavni i odgovorni urednik i direktor lista „Informer“, Dragan J. Vučićević i Damir Dragić, vlasnici 50 odsto firme „Ledena Loznica“, koja se bavi otkupom malina.

PSG je upozorio da pitanje proizvodnje maline nije samo vezano za poljoprivredu već je postalo i socijalno pitanje i da mnogim porodicama malina predstavlja jedini izvor egzistencije.

Dogovoreni ping-pong koalicije oko SNS

Dramske epizode poput povlačenja Beograda iz razgovora sa Prištinom, posle hapšenja Marka Đurića, ili Haradinajevo povlačenje platforme, nisu ništa drugo do dogovoreni i dobro uigrani ping-pong koalicionih partnera, kojim održavaju formu i produžavaju agoniju od koje već decenijama odlično žive, ocenio je danas Pokret slobodnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari