PSG: Zloupotreba jezika 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Pokret slobodnih građana (PSG) danas na Međunarodni dan maternjeg upozorava na sve veće verbalno nasilje i zloupotrebu jezika u dnevno političke svrhe u cilju obračuna sa političkim neistomišlenicima i podsticanje netolerancije u višenacionalnim sredinama.

U saopštenju PSG ukazuje da su na taj način brigu o maternjem jeziku, od stručnjaka preuzele ideološke i političke grupacije praveći od jezika i višejezičnosti osetljivo mesto netolerancije.

Svedoci smo vremena u kome bahata i štetočinska vlast već godinama neguje jezik mržnje i konflikata među narodima u Srbiji i regionu o čemu svedoče i naslovi tabloida povodom nedavnog susreta zvaničnika Hrvatske i Srbije, piše u saopštenju.

Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Pokreta slobodnih građana poručuje na Dan maternjeg jezika da će brigu o maternjem jeziku vratiti u institucije i obezbediti da se glas svih nacionalnih manjina čuje u izradi i javnih politika, programa i projekata za dobrobit svih.

Kako ocenjuje PSG, uvrežilo se jezičko nipodaštavanje oponenata kojima je zagarantovano pravo na sopstveni politički i društveni stav, a imperativ društvenih elita je da se drugačiji glas utiša da bi ostala jedna grupna ideološka kakofonija bazirana na ličnim interesima.

Svaki glas, avaz, hlas, hang, khrlo, zë je važan jer nas ujedinjuje u nastojanju da ostvarujemo svoje potencijale i svoje posebnosti. Glas predstavlja izbor koji je omogućen našom slobodnom voljom, poruuju iz PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari