Puna saradnja s Haškim tribunalom suštinski je uslov za svaki naredni korak Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji. Oko toga su se saglasili EU i sve njene zemlje članice. Predstojeći izveštaj tužioca Bramerca u SB UN biće od velike važnosti. Takođe, jasno je da vlada u Beogradu mora još mnogo toga da uradi zarad sticanja statusa kandidata za članstvo u EU – kaže Loran Stokfis, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, u kraćem razgovoru za Danas.

Prema najavama iz Haga, Serž Bramerc bi svoj izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom trebalo da Savetu bezbednosti pošalje danas.

Delegacija holandskog parlamenta boravila je u Beogradu prošle sedmice. Kako je protekla poseta, kakvi su vaši utisci?

– Delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije imala je priliku da u Beogradu razgovara sa članovima Vlade i Skupštine Srbije, kao i s tužiocem za ratne zločine, o temama važnim za ambicije Srbije u vezi s priključenjem EU, uključujući pitanje pune saradnje s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. Razgovori su se odvijali u otvorenoj i prijateljskoj atmosferi. Delegacija je svoje prve utiske prenela glavnom tužiocu Tribunala Seržu Bramercu. Kao što je šefica delegacije saopštila, Srbija će morati da ubedi Bramerca da je dostigla stepen pune saradnje.

U kojoj meri pitanje saradnje Srbije s Haškim tribunalom, kao i činjenica da su Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi, može da utiče na dostizanje statusa kandidata za članstvo u EU i određivanje datuma pregovora o pristupanju?

– Nema sumnje da je puna saradnja s Tribunalom suštinski uslov za svaki naredni korak Srbije prema EU. Ovo je jasno istakla i delegacija Parlamenta Holandije. Takođe, to je uslov koji su EU i sve njene zemlje članice postavile i predstavlja integralni deo Kopenhaških kriterijuma, koji je mnogo puta zvanično potvrđen. U tom smislu, predstojeći izveštaj tužioca Bramerca u Savetu bezbednosti UN biće od velike važnosti.

Šta mislite o dosadašnjim naporima vlade u Beogradu u procesu sprovođenja reformi?

– Mislim da su članovi Vlade Srbije, koji su razgovarali s delegacijom holandskog parlamenta, jasno istakli da je sticanje statusa kandidata pitanje od najvećeg prioriteta za Srbiju. Izrazili su svoju posvećenost za ispunjenje svih neophodnih uslova, uključujući punu saradnju s Tribunalom, ali je istovremeno postalo jasno da još mnogo toga mora da se uradi. Mišljenje Evropske komisije, koje će biti objavljeno u oktobru, biće važan element pri donošenju odluke da li je Srbija spremna da postane zemlja kandidat za članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari