Pusić: Šešelj će najviše štete naneti Srbiji 1Foto FoNet

– Oslobađajuća presuda Haškog tribunala Vojislavu Šešelju i njegov potencijalni veći aranžman na političkoj sceni Srbije mogao bi da izazove tenzije i produbi „zamrznute konflikte“ u regionu, ocenjuju za Danas stručnjaci za situaciju na Zapadnom Balkanu. Prema mišljenju naših sagovornika, bilo bi besmisleno da odnosi Srbije sa susednim zemljama, pre svega sa Hrvatskom i BiH, „zahladne“ zbog takvog poteza Haga, ali moguće su trzavice među „komšijama“.

Nemam lični animozitet prema Vojislavu Šešelju, ali ću se njegovoj politici žestoko suprotstavljati, jer ona gura Srbiju u izolaciju, poručio je premijer Aleksandar Vučić nakon jučerašnje sednice Vlade Srbije na kojoj se raspravljalo o presudama Haškog tribunala. Premijer je konstatovao da se Srbija nalazi na političkoj, ekonomskoj raskrsnici i, kao i da Haški tribunal „ponovo zakiva ekser u kovčeg usnulog Balkana“

Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Hrvatske, ocenjuje za Danas da je Haški tribunal odlukom da oslobodi Šešelja u najvećoj meri naneo štetu samoj Srbiji, kao i da je očekivana ogorčenost Hrvatske i BiH zbog te presude.

– I normalni ljudi u Srbiji sigurno su bili užasnuti delovima presude u kojima se navodi da je Šešelj podsticao Srbe na odbranu jer su njegovi govori iz devedesetih mogli da podstiču samo ubice i pljačkaše. Što se tiče uticaja presude na srpsko-hrvatske odnose, političari iz dveju država su nekoliko puta pokazali da su dovoljni i beznačajni razlozi da se ti odnosi pokvare. Na primer, Srbija i Hrvatska posvađale su se prošle godine zbog izbegličke krize, umesto da sarađuju. Bilo bi glupo da se posvađaju zbog poteza Haškog tribunala jer obe zemlje treba da očiste sopstveno dvorište i imaju putera na glavi, ali verovatno će se odnosi ponovi pogoršati, smatra Pusić.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj izjavio je za N1 da je presudom Šešelju Haški tribunal „produbio osećaj nepravde i povređenosti, a kod mnogih stvorio i osećaj da se više isplati govoriti huškački, jezikom mržnje i rata, nego jezikom mira, demokratije i uzajamnog pomirenja i poverenja“.

Senad Pećanin, sarajevski novinar, komentariše za Danas da je Vojislav Šešelj „politički brat od strica Milorada Dodika“.

– Razlikuju se po tome što Šešelj još uvijek ima samo stranačku funkciju. Šešeljeva uloga u odnosima između Beograda i Sarajeva zavisiće od Aleksandra Vučića. Kada bi Vučić vozio autobus na isti način kao što naglo mijenja svoj stavove prema Sarajevu svi putnici u autobusu bi imali neprestani nagon za povraćanjem. Tako se i mi u Sarajevu osjećamo nakon stalnih oštrih skretanja Aleksandra Vučića: teško je imati želudac za beskrajne promjene pravca njegove politike prema Sarajevu – od kurtoaznih mirotvornih poruka do prijeteće podrške Miloradu Dodiku, poručuje Pećanin.

Zvezdana Kovač, izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi iz Soluna, ukazuje za Danas da budući da do pravog pomirenja nikada nije došlo, svaki događaj poput izricanja presuda Karadžiću i Šešelju može negativno da utiče na odnose u regionu.

– Posljednja presuda imaće uticaja na dva kolosjeka: na unutrašnje odnose država i na njihove međusobne odnose. Premijer Crne Gore Milo Đukanović dao je izjavu koja sigurno neće uticati na pogoršanje međudržavnih odnosa, ali je vrlo moguće da mu može poslužiti za razbijanje srpskog biračkog tijela u CG. Jednu takvu „uslugu“ Đukanović je dobio kada mu je Šešelj došao na inauguraciju 1997, kada je izabran za predsjednika CG i to u jeku sukoba sa Miloševićem. Mnogo značajniji za Srbiju su odnosi sa Hrvatskom budući da je ona članica EU i da može praviti probleme Srbiji na putu pridruživanja, napominje naša sagovornica.

Kovač ističe da ukoliko Srbija zadrži izbalansirane reakcije i sa Hrvatskom i sa BiH, „vjerujem da će se lakše izvući iz teških izazova do članstva u EU“.

– Hrvatska i BiH bi mogle da nastave s kampanjom za unutrašnje potrebe, što sve zajedno ne vodi jačanju i stabilnosti regiona. Srbiji neće biti lako sa aktivnim i slobodnim Šešeljem, ponovo ćemo gledati razne incidente u Skupštini i drugdje. To neće biti dobro, jer će budućoj vladi poslužiti za tradicionalno skretanje pažnje s pravih problema. Takođe je pitanje koliko će Vučić izdržati da ne „padne u vatru“ nakon brojnih provokacija u kojima Šešelj neće oskudijevati. Kako god, ne bi se smio slaviti Haški tribunal kada nam se njegove odluke dopadaju, a ne slaviti kada nam se ne dopadaju. Nažalost, narativ je svuda u regionu manje-više isti, i takav je da ne vodi suštinskom normalizovanju odnosa, zaključuje Kovač.

Poziv Žena u crnom

NVO Žene u crnom pozvale su u petak vlasti Srbije da počnu da primenjuju zakone jer je Šešelj danas, kao i devedesetih godina, osoba koja je iznad zakona. Od puštanja na slobodu, izvršio je više krivičnih dela, naočigled policije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari