Nedavne izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Nemačkoj i nemačkom ambasadoru Hajncu Vilhelmu u najmanju ruku predstavljaju iznenađenje, ocenjuju za Danas inostrani i domaći stručnjaci za spoljnu politiku.

Naši sagovornici ističu da iako se stiče utisak da su nesuglasice prevaziđene na sastanku Nikolića i Vilhelma, održanom uoči novogodišnjih praznika, ostaje pitanje šta je motivisalo srpskog predsednika da javno prozove nemačkog ambasadora na način koji „nije uobičajen u diplomatskoj praksi“.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, komentariše za Danas da je reakcija predsednika Nikolića na nastupe ambasadora Nemačke „najblaže rečeno neverovatna“.

– Umesto da mu bude drago što je nemački ambasador ponovo istakao da niko ne traži od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, Nikolić je pokušao da se suprotstavi Vilhelmu na krajnje nediplomatski način! Kako sam se informisao iz medija, ambasador Vilhelm je naveo da „nema informacija o tome da neko traži od Srbije da prizna Kosovo“. Dakle, ostaje pitanje zašto predsednik Srbije pušta tako nepotreban, prazan balon – ukazuje Altman.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, ocenjuje za Danas da ne razume zbog čega je predsednik Nikolić tražio javnu konfrontaciju u vezi sa temom koja uopšte nije nova, odnosno kada niko nije zatražio od Beograda da prizna Kosovo, već se založio za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, što je i sam nemački ambasador potvrdio.

– U svakom slučaju, predsednik Nikolić je razbio diplomatski porcelan, što zbilja nije bilo od velike pomoći za bilateralne odnose Nemačke i Srbije, kada je reč o uzajamnom poverenju i razumevanju – smatra Dajmelova.

Jens Bastian, analitičar Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku, kaže za Danas da smatra je u pitanju „bura u šolji čaja“.

– To treba rešavati brzo, licem u lice i na diplomatski način. Suština bilateralnih odnosa ne treba da bude ugrožena ovim izjavama – ističe Bastian.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, navodi za Danas da je nejasno šta predsednik Srbije trenutno pokušava da postigne pominjući politiku prema Kosovu i Nemačku.

– U ovom trenutku se ne može tačno odrediti da li Tomislav Nikolić pokušava da pomogne ili da odmogne Vladi Srbije, a postoji i mogućnost da naprosto nastoji da se pozicionira na političkoj sceni, odnosno da bude deo procesa odlučivanja. Incident sa ambasadorom Nemačke pokazao je da Nikolić nije koristio diplomatski rečnik, ali je evidentno problem kasnije prevaziđen. Kosovsko pitanje će svakako biti veoma važno u ovoj godini budući da se 4. februara nastavlja briselski dijalog Beograda i Prištine, i to sa novim glavnim akterima. Sa izuzetkom premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je već učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine, sva ostala lica su nova, uključujući visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i kosovskog premijera Isu Mustafu – naglašava naša sagovornica.

Joksimovićeva zaključuje da će EU, a naročito njena najuticajnija članica Nemačka, očekivati da se primene odredbe Briselskog sporazuma i da se postigne dalji napredak u pregovorima.

Podsetimo, u saopštenju Nikolićeve pres-službe izdatom posle njegovog sastanka sa Vilhelmom navodi se da je predsednik rekao nemačkom ambasadoru da je bio pogođen njegovom izjavom jednom beogradskom tabloidu o priznavanju Kosova, kao i da je nemački ambasador vrlo odmeren u izjavama, te da je sve proizvod nesporazuma.

Nikolić je ranije u razgovoru sa urednicima nekoliko medija izjavio da ga je Vilhelm „indirektno optužio da laže“ i da je time „prekoračio granicu lepog ponašanja“. Time je prokomentarisao izjavu nemačkog ambasadora beogradskoj štampi da niko ne traži da prizna Kosovo i da to nije rekao, niti tražio ni komesar EU Johanes Han.

Samo uslovi Unije

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da su izgledi Srbije u 2015. godini veoma dobri i da premijer Aleksandar Vučić ima ambicioznu reformsku agendu. Vilhelm je istakao i da ne postoje „nemački uslovi“ za otvaranje poglavlja već uslovi koje ima EU. „Mi kao država Nemačka ne možemo da tražimo nešto posebno. Svaki eventualni uslov morale bi da postave sve članice Unije“, objasnio je nemački ambasador za TV B92.

Ambasada bez komentara

U Ambasadi Nemačke za naš list su potvrdili da je sastanak Vilhelma i Nikolića organizovan povodom nedavnih javnih nastupa, odnosno da se nije radilo o protokolarnom susretu. Ta ambasada je precizirala da se neće oglašavati povodom navedenog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari