Protekli vikend na Kosovu i Metohiji protekao je u znaku proslave Vidovdana, koji je ove godine deseti put obeležen pod protektoratom UN. U subotu je u Zvečanu proslavljen Dan Prištinskog univerziteta, sa sedištem privremeno izmeštenim u severni deo Kosovske Mitrovice.

Istog dana uveče proslava je premeštena u centralni deo KiM da bi se sinoć završila u Kosovskoj Mitrovici velikim rok koncertom. Iako je jučerašnjem parastosu na Gazimestanu prisustvovalo višestruko više Srba nego u proteklih deset godina zajedno, obeležavanje 620. godišnjice Boja na Kosovu ni po čemu nije podsećalo na milionski skup od pre dve decenije, koji i danas mnogi smatraju „najvećim saborom Srba na Polju Kosovom“.

Knez Lazar se juče „ukazao“ još dok nismo ni prišli skretanju ka Gazimestanu s puta Priština-Podujevo. Priče koje su prethodnog dana širile Gračanicom da su navijači Crvene zvezde – delije doneli platno za spomenik, postaju stvarnost. Na čeonoj strani ikona kneza Lazara, sa strane srpska zastava sa ocilima. Kolone automobila, kombija i autobusa iz svih krajeva Srbije, RS i Crne Gore sada imaju „Kneza“ kao putokaz. Vrh spomenika samo što ne proključa od broja onih koji su se uspeli na vidikovac.

Kosovska policijska služba pazi da se ne napravi gužva u saobraćaju, a obezbeđenje Kfora za razliku od prethodnih godina gotovo je neprimetno. Nema čak ni helikoptera koji su ranije znali da tokom parastosa neprekidno nadleću grupu od stotinak Srba, a za koje se prognoziralo da će biti jedina sličnost sa 1989, kada je tadašnji predsednik Srbije sada pokojni Slobodan Milošević sleteo helikopterom na Gazimestan. Miloševićeve postere i slike ove 2009. na Gazimestanu zamenile su fotografije ruskog premijera Vladimira Putina, raspeća, ripide sa likovima svetog Đorđa i svetog kneza Lazara.

Gazimestan je juče bio i pod zastavama, uglavnom srpskim s različitim grbovima, a viđen je i ruski carski barjak. Većina organizacija koje sebe nazivaju „nacionalnim“ stigla je juče rano ujutru u Gračanicu. Njihovi pripadnici razlikovali su se po bojama majica, mada su natpisi na njima bili uglavnom sličnog sadržaja, uključujući i tekst himne „Bože pravde“ iz koga je izbačen „srpski kralj“, uprkos kruni na odštampanom grbu. U Gračanici su se čule trube, a na Gazimestan je otpevan uobičajeni kosovski rodoljubivi repertoar. Posle parastosa na bini ispred spomenika uz „Vidovdan“ sa ozvučenja pevalo se i igralo pod srpskim zastavama i Putinovom slikom. Postavljen je i veliki transparent „Volimo Srbiju“.

Uprkos velikoj gužvi i uzbuđenju, tokom parastosa na Gazimestanu čulo se samo pucketanje voštanica i molitva u kojoj su pored vladika, monaha i sveštenika učestvovali svi koji su došli. Poslednja reč na Gazimestanu ostavljena je pesnicima i njihovom pevanju o KiM.

Arijel Zelman, poslediplomac na političkim naukama Univerziteta u Čikagu, posmatrao je ceo događaj sa strane. Prvi put je na KiM. Objašnjava da se bavi izučavanjem međunarodnih teritorijalnih sukoba i da kosovski primer smatra veoma važnim. Kaže da ga „pre svega zanima Srbija, jer su međunarodna zajednica i SAD već upoznati sa albanskom strategijom i pričom, čiji je glavni adut da su Albanci na Kosovu većinsko stanovništvo“.

– Moj srpski jezik je loš, pa nisam mogao da razumem sve što se događa na Gazimestanu. Ali, jedno je sigurno: taj događaj iz 1389. i ovaj spomenik veoma su važni za Srbe. Ovde je više hiljada ljudi, čitav politički spektar iz Srbije, a moguće i RS i Crne Gore. To jasno pokazuje da Kosovo ima izuzetan značaj za srpski narod – kaže Arijel Zemlan za Danas.

Muke sa strujom i vodom

Gračanica je Vidovdan dočekala u ozbiljnim problemima s nestašicama struje i vode, uz tiho medijsko podgrevanje priče o predstojećim lokalnim kosovskim izborima. U vezi izbora niko od političara u kosovskim medijima ne pominje struju i vodu, mada prema svakodnevnom „režimu“ u Gračanici struje ima samo od ponoći do sedam ujutru, a u to vreme obično nestaje voda. Tokom proteklog vikenda snabdevanje strujom bilo je normalno, uz nezvaničnu najavu da od danas slede totalna isključenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari