Obustavom projekta Južni tok Putin pokušava da stvori prepreku između EU i Balkana, budući da je ovaj region veoma zavisan od isporuka ruskog gasa.

Stopiranje navedenog projekta uskoro bi moglo da bude praćeno smanjenjem isporuka gasa tokom zime, čime će ova situacija postati još očiglednija, navodi za danas Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, komentarišući najnovije spoljnopolitičke poteze Moskve i tvrdnju nemačke kancelarke Angele Merkel da „Rusija želi da učini Balkan zavisnim“.

Altman konstatuje da je navodno trebalo da Srbija i Bugarska godišnje dobiju pola milijarde evra godišnje za transport gasa preko svojih teritorija, pa Moskva sada kalkuliše da će i jedna i druga država insistirati da budu ponovo razmotrena pravila EU. „Očigledno je da bi Moskva želela da poveća uticaj na Balkanu, naročito imajući u vidu činjenicu da pojedine države i dalje nisu članice EU, pa je u principu njima lakše manipulisati. Energetika je jedino oruđe koje Putin ima u svojim rukama, ali na kraju neće uspeti u takvim nastojanjima“, smatra on.

Sagovornik Danasa naglašava da „tobožni kraj“ projekta Južni tok može da izazove izvestan strah na Balkanu da to nije kraj Putinove „igre moći“ koju ispoljava prema Balkanu, ali poluga koju on koristi „nije dovoljna da se podigne zid između Balkana i Evropske unije“.

– Krim, istočna Ukrajina i sada Južni tok predstavljaju delove slagalice u Putinovoj igri koju zaista ne razumem. Rusija je imala povoljne uslove u odnosima sa EU, mnogo je zaradila, uspostavila je odlične trgovinske i finansijske odnose sa Zapadom. Tvrdnja da se ona osećala ugroženom zbog demokratskih država koje su odlučile da se pridruže ili ostvare tešnje veze sa EU, poput Ukrajine, nije razumna. Ono što Putin sada čini ne samo da gura njegovu sopstvenu državu u duboku ekonomsku krizu, već udaljava njegove prijatelje na Zapadu i u Jugozapadnoj Evropi, ističe Altman.

„Moguće alternative za Južni tok“

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan ukazuje da i dalje nije siguran da je Južni tok „definitivno mrtav“, ali ukoliko je to slučaj, biće povećani napori da se ožive projekti slični Nabuku, kako bi se osigurala energetska bezbednost na Balkanu i u EU, čime bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije. „Nadam se da će se na taj način Putin naći na gubitničkoj strani“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari