Putin Vulinu saopštio poruku za Vučića: Gasni aranžman ističe u martu 2025. 1Printskrin Kremlin.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se 4. septembra sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku.

Vulin je na sastanku koji je prenošen uživo na Jutjub platformi istakao da je Srbija ne samo strateški partner, već i saveznik Rusije.

Vulin je dodao je zbog toga pritisak na Srbiju „ogroman“.

„Ali, Srbija koju vodi (predsednik) Aleksandar Vučić je Srbija koja nikada neće postati članica NATO pakta, koja nikada neće uvesti sankcije Rusiji i koja nikada neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije“, rekao je Vulin, preneli su mediji.

Istakao da je i njemu i svim Srbima velika čast i privilegija što danas razgovara sa ruskim predsednikom.

Putin Vulinu saopštio poruku za Vučića: Gasni aranžman ističe u martu 2025. 2
Printskrin Telegram

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Vladivostoku naglasio je da očekuje srpskog predsednika Aleksandra Vučića na samitu BRIKS-a u Kazanju.

Putin je istakao da je poziv predsedniku Srbije već upućen, preneli su mediji.

„Čekamo predsednika Vučića na događajima BRIKS-a u Kazanju u proširenom formatu. Poziv smo uputili, i nadam se da će ga prihvatiti“, naglasio je ruski predsednik.

Na samom početku sastanka, Putin je Vulinu poželeo dobrodošlicu i rekao da mu je drago što ga vidi u Vladivostoku.

Kako je dodao, što se tiče rusko-srpskih odnosa, nema potrebe da se mnogo priča, s obzirom na njihove duboke korene, kao i na duhovnu i istorijsku bliskost Rusa i Srba.

Ruski predsednik je ukazao da obim prometa trgovine dveju zemalja beleži blagi pad, kao i da zna da srpska vlada tim bavi.

„Postoje mnogi zanimljivi pravci saradnje u oblasti industrije, transporta i slično. Kako je poznato, Rusija igra suštinsku ulogu u obezbeđivanju Srbije energetskim resursima, radi to korektno i na visokom nivou, blagovremeno, pod uslovima koji su veoma dobri za Srbiju“, dodao je Putin.

Podsetio je da u martu 2025. godine ističe ugovor za isporuku gasa.

Zanima nas vaša ocena događaja uregionu u kontekstu bezbednosti i ispunjavanje međunarodnih ugovora poput Dejtonskog sporazuma, a i bilo bi zanimljivo i korisno da čujemo vaš stav o tim stvarima, rekao je Putin.

„Beskrajno smo zahvalni Rusiji i vama lično kada se radi o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta. Znamo gde god se čuje glas Rusije, čuje se i glas Srbije. Tamo gde pokušavaju da ugase glas Rusije, neće se čuti ni glas Srbije. Vučić to odlično zna i neće dozvoliti da se naši bratski, saveznički odnosi na bilo koji način kompromituju“, zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari