Iako bi odluka Vlade Srbije o raspuštanju sedam skupština opština na Kosovu i Metohiji sa izmeštenim sedištima mogla da se shvati kao prvi korak u najavljenoj racionalizaciji državne uprave, ministar za KiM Goran Bogdanović objašnjava za Danas da je na kosovskom primeru pre svega reč o „racionalizaciji funkcionera“.

Na predlog Ministarstva za KiM, Vlada je na sednici u četvrtak raspustila skupštine opština Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina. U njima će poslove opštinskih organa ubuduće obavljati opštinski koordinatori, koje bi Vlada trebalo da imenuje na narednoj sednici.

– Ova racionalizacija se odlaže već godinu dana. Te opštine imale su mnogo funkcionera koji nisu ništa radili, a tuča u SO Podujevo, sa sedištem u Kuršumliji samo je prelila „kap u čaši“. Umesto glomazne administracije poslove može da obavlja jedan čovek – opštinski koordinator – objašnjava Bogdanović.

Upitan da li će se pri imenovanju koordinatora poštovati rezultati izbora od maja 2008, na osnovu kojih su ove opštine i formirane u okviru sistema lokalne samouprave Srbije, ministar Bogdanović kaže da će tu dužnost obavljati uglavnom dosadašnji predsednici opština. On ističe da raspuštanje ovih sedam skupština opština ne znači povlačenje institucija država Srbije sa KiM, jer „radno-pravni status zaposlenih u tim opštinama ostaje isti – racionalizacija se odnosi samo na funkcionere“.

Ministar za KiM kaže da pravni osnov za ovakvu Vladiku odluku predstavlja Zakon o lokalnoj samoupravi koji predviđa da se, pri izmeštanju sedišta, opštine automatski raspuštaju. Na pitanje zbog čega je država 11. maja 2008. organizovala lokalne izbore i u opštinama na KiM, čija su sedišta zbog situacije na terenu planirana kao izmeštana, Bogdanović odgovora da je i tada bio protiv takvog rešenja.

Iako on u prvi plan ističe mesečnu uštedu od 4,73 miliona dinara koliko su koštala 54 opštinska funkcionera u ovih sedam opština, Skupština zajednice opština AP KiM optužuje Bogdanovića za „kršenje Ustava Srbije, Zakona o lokalnoj samoupravi i izborne volje građana“. U saopštenju Skupštine zajednica, između ostalog, tvrdi se da Bogdanović ukida sedam srpskih opština zbog „zadatka koji je dobio u Briselu, a koji se svodi na dalju eliminaciju državnih struktura na KiM“.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice tvrdi za Danas da će predstavnici „raspuštenih“ opština ostati članovi ovog tela, jer ono ne priznaje ove antiustavne odluke Beograda. Potpredsednik DSS i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić ističe za Danas da je Srbija 2008. organizovala izbore i u opštinama na KiM iz kojih su Srbi proterani, „zato što je država dužna da te opštine ponovo organizuje i održi“.

Neslaganje s odlukama Vlade postoji i u vladajućoj koaliciji, ali o tome zasad niko ne želi javno da govori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari