Hoće li Rada Trajković i Nenad Rašić ponovo zajedno na izbore? 1Vojin Radovanović/Danas; FoNet Milica Vučković; Medija centar

Tradicionalni partneri na kosovskim izborima, Nenad Rašić i Rada Trajković, još nisu razgovarali o načinu na koji će nastupiti na parlamentarnim izborima zakazanim za 9. februar. Ministar u Vladi Kosova i njegova savetnica kažu za Danas i da njihove političke razlike i kritike Trajković prema politici premijera Aljbina Kurtija ne prave teret za dalju saradnju.

Kosovske stranke imaju rok do petka 30. avgusta da prijave koalicije, u suprotnom ostaju im opcije samostalnog nastupa i “zajedničke liste”.

Na proteklim izborima Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića i Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije Rade Trajković nastupili su na zajedničkoj listi kao Građanska incijativa “Sloboda, pravda, opstanak”.

Ostali su ispod cenzusa, ali su nakon ostavki poslanika Srpske liste početkom novembra 2022. godine dobili jedno poslaničko mesto. Ostavke su bile deo kolektivnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba na severu KiM.

Poslaničko mesto nisu dugo zadržali, s obzirom da je posalnik Cvetko Veljković odlučio da dalji aganžman nastavi u Srpskoj listi.

Ostavku je tada na mesto ministra za zajednice i povratak podneo i bivši predsednik SL Goran Rakić, a na njegovo mesto izabran je Rašić, koji je zatim imenovao Trajković za svoju savetnicu.

Trajković: Rašić širok, moje kritike ne vidi kao problem

Trajković kaže za Danas da o nastupu na kosovskim parlamentarnim izborima još nije razmišljala.

“Videćemo šta će da se desi na kraju i šta ću ja da radim. Volela bih da ostanem na jedan indirektan način u kosovskim dešavanjima. Prosto zato jer ja sam još uvek savetnik Rašiću, ali on svakako može da prihvati ili ne prihvati ono kako ja doživljav sve te probleme. Ima drugi nivo komuniakcije sa gospodinom Kurtijem, direktno je u vladi, a ja imam prava da razmišljam da vlada zaista ne radi u interesu Srba”, navodi ona.

Hoće li Rada Trajković i Nenad Rašić ponovo zajedno na izbore? 2
foto FoNet Milica Vučković

Ipak, Trajković napominje da Rašić nikada ne postavja kao problem njeno potpuno suprotno razmišljanje o politici kosovske vlade.

“On je toliko širok da ne kandiduje to kao problem što ja u potpunosti kritikujem, pre svega, Kurtija i Svećlju koji zasita čine sve da Srba ne bude ne samo na severu, nego na celom Kosovu. Ako osete da su preterali na severu odu u Pasjane i pohapse invalide, da bi skrenuli pažnju. Strategija maltretiranja Srba je toliko očigledna”, kaže predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM.

Rašić: Nisam čuo da misli da Kurti hoće da protera Srbe

Sličnog stava je i Rašić, koji napominje da će njegova stranka nastupiti najverovatnije ponovo kao GI “Sloboda, pravda, opstanak” (GI SPO).

“Kako sada stoje stvari ne postoji realna opcija da bismo mogli s nekim u koaliciju, pa ćemo mi, kao i mnogo puta do sada, nastupiti samostalno. Podsetiću vas da ja lično i mnogi moji partneri smo dugi niz godina u političkom životu, još od 2006. godine kada sam prvi put počeo da se bavim politikom, sve do zadnjeg našeg pojavljivanja 2021. godine sa partijom “Sloboda, pravda, opstanak”. U sadašnjim okolnostima izaći ćemo pod tim nazivom i pokušati da opet budemo aktivni učesnici u čitavom procesu”, kaže on.

Rašić kaže da su Trajković i on kolege dugi peruod, da se bore za ostvarenje prava Srba Kosovaca, ali da i dalje nisu razgovarali o nastupu na izborima. Dodaje da sa Trajković ima dobar odnos i da očekuje da će se on produbljviati, ali da njeno učešće na listi zavisi i od načina na koji žele da predsatve listu, da li će akcenat staviti na mladost.

Hoće li Rada Trajković i Nenad Rašić ponovo zajedno na izbore? 3
Nenad Rašić; foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BEŠEVIĆ/MO)

Kritike svoje savetnice vidi kao konstruktivne, čak u mnogim slučajevima osvežavajuće.

Dodaje da Trajkovićkine navode o Kurtijevoj nameri da protera Srbe sa KiM nije čuo, iako obično čita sve njene izjave. “Nisam video da je ijedna od njenih kritika bila usmerena na takav način da nije bila konstruktivna”, kaže Rašić.

Saradnja njih dvoje, navodi ministar, zavisiće i od njene želje da učestvuje u izbornom procesu, jer je to, napominje, pre svega fizički zahtevno.

“Imamo oponente koji su u prvoj ruci SNS koji je prevarant, kada se radi o manipulisanju građanima koje sprovode 12 godina kroz mobing i pretnje”, kaže.

Iako smatra da najverovatnije neće ići u koaliciji na izbore, kaže da imaju još nekoliko dana da donesu konačnu odluku.

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević odbacio je mogućnost formiranja šireg srpskog bloka na izborima 7. februara, rekavši da ne žele da idu u koaliciju sa Srpskom listom.

Učešće u koaliciji dosad je jedino prijavile Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari