Rada Trajković: Uslov za dolazak Makrona je hapšenje Radoičića 1foto M.K./ATAImages

Predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas da je hapšenje Milana Radoičića jedan od uslova za posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu.

Trajković je u intervjuu agenciji Beta kazala da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić morati da zbog Banjske uhapsi Radoičića u narednih mesec dana, kada se, kako je najavljeno, očekuje dolazak francuskog predsednika.

Ona je podsetila da je u aprilu, prilikom posete Vučića Francuskoj, Makron rekao da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

„Vučić ima veliki pritisak međunarodne zajednice zbog svog bliskog saradnika Milana Radoičića. Sjedinjene Američke Države (SAD) su se saglasile da se u Beogradu vodi sudski proces, što znači da nema pritiaska da se Radoičić i pripadnici njegove grupe izruče Prištini. Vučić je obećao da će se suditi Radoičiću i za očekivati je da on bude uhapšen pre dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona“, kazala je Trajković.

Dodala je, da je hapšenje jedan od uslova za posetu Makrona, „o kome se javno ne govori“.

Prema njenim rečima, hapšenje bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića biće „najteži ispit“ koji Vučić mora da „položi“.

„Vučiću je bilo mnogo lakše da se odrekne dela teritorije Srbije ili sada da prihvati eksploataciju litijuma, nego da se odrekne ljudi koji su izvršavali njegova naređenja, a uz to su još iz kriminogenog miljea. Hapšenje Radoičića biće veliki rizik za Vučića“, ocenila je.

Na pitanje Bete šta podrazumeva pod „velikim rizikom“, Trajković je kazala da se Vučić plaši informacija koje bi stranci dostavili srpskom pravosuđu.

„Ako bi srpsko pravosuđe počelo da se bavi Banjskom i Radoičićem, otvorila bi se mogućnost da razne strane službe dostavljaju razne obaveštajne podatke, kao u nekim drugim procesima organizovanim kriminalnim grupama. U tom slučaju, Vučić ne bi mogao da spasi Radoičića odgovornosti“, rekla je.

Ona smatra da će Vučić morati da napravi „dil“ s Radoičićem.

„Vučić se plaši da mafija ne promeni gazdu, što se, inače, u svetu često dešava“, kazala je.

Upitana da li postoji mogućnost da Zapad oprosti Vučiću „slučaj Banjska“, Trajković je rekla da se Evropa rukovodi svojim prioritetima.

„Moguće je da Vučić planira da brani rudarenje i otvaranje rudnika litijuma s Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem i njihovom kriminalnom grupom, ali novi predstavnik SAD za evropska pitanja Aleksandar Kasanof sigurno će insistirati na odgovornosti i procesuiranju slučaja Banjska“, istakla je ona.

Na pitanje koje su najdrastičnije posledice sukoba u Banjskoj 24. septembra prošle godine, Trajković je kazala da se za poslednjih deset meseci s Kosova iselilo nekoliko hiljada srpskih porodica.

„Zajednički cilj Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija je da Kosovo i Metohija ostanu bez Srba. Kurti sprovodi represiju nad Srbima preko specijalnih policijskih snaga, a Vučić ne uspeva ili ne želi da reši nijedan srpski problem. Na severu Kosova je od 24. septembra prošle godine vanredno stanje. Na severu Kosova nema ni civilnih vlasti, a još uvek se ne nazire ni mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)“, kazala je.

Kosovske institucije, dodala je, vrše pritisak na Srbe kako bi u što većem broju napustili Kosovo, a samim tim bili onemogućeni da formiraju ZSO.

„Za lošu poziciju Srba na Kosovu ogromnu odgovornost snosi vlast u Beogradu. Svako ko je učestvovao u organizovanju sukoba u Banjskoj snosi odgovornost za veliku seobu Srba nakon tog tragičnog događaja“, naglasila je Trajković.

Upitana da li bi otvaranje mosta na Ibru, koji spaja Južnu i Severnu Mitrovicu, ugrozilo bezbednost na severu, Trajković je kazala da bi takva odluka pospešila iseljavanje Srba.

„Otvaranje mosta na Ibru bi primoralo ogroman broj Srba da se iseli u ostatak Srbije. Nažalost, vlasti u Beogradu su toliko teškoj poziciji da nemaju nikakvu moć da spreče otvaranje mosta. Vučić je postao lider za ceđenje, koga međunarodna zajednica uopšte ne uvažava. Od njega se samo očekuju ustupci, na štetu sopstvenog naroda i države“, rekla je.

Komentarišući to što predsednik Srbije u svojim svakodnevnim obraćanjima sve ređe spominje Kosovo, Trajković je kazala da Vučić pokušava da sakrije svoj „prljav veš“.

„Vučić pokušava da sakrije svoj neuspeh. On želi da narod zaboravi Kosovo. Njegova medijska mašinerija je sada dobila novi zadatak da protežira otvaranje rudnika litijuma. Nadam se da narod u centralnoj Srbiji neće nasesti na lažna obećanja, kao što se to desilo Srbima na Kosovu“, rekla je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari