Radenković: Zvonce nužno za skupštinsku disciplinu 1Foto: SPS

Nivo komunikacije u Skupštini Srbije srozan je do besmisla i banalizovan. Fali još samo da se poslanici tuku međusobno.

Svi koji su prošle nedelje bili prisutni u skupštinskoj sali dobro su čuli kako demokrata Balša Božović preti predsedavajućem Đorđu Milićeviću da će ga ošamariti. Pretnja je incident i ne sme da preraste u naviku – kaže za Danas Dejan Radenković, poslanik Socijalističke partije Srbije, koji je Božovića na društvenim mrežama nazvao klošarom i budalom uz opasku da se socijalisti takvih nisu plašili ni 2000. godine, a kamoli sad.

* Zašto ste Božovića nazvali baš klošarom i budalom?

– Reagovao sam refleksno, iznerviran njegovim odnosom prema predsedavajućem Đorđu Milićeviću. Reagovao bih na takvo ponašanje i da je bilo ko predsedavao parlamentu. Takav odnos Balše Božovića ozbiljno ugrožava dostojanstvo parlamenta. Možda sam pogrešio – Balša nije klošar. Ali, očigledno da samo takav odnos može da ga smiri. Da je sreće da su ga smirile njegove stranačke kolege.

* Tvrdite da je Vaš stranački kolega Milićević, potpredsednik Skupštine Srbije, simbol tolerancije i dostojanstva, ali i on jednako kao i drugi predsedavajući uskraćuje pravo opoziciji da govori?

– Nisam branio Milićevića. Branio sam demokratiju. Nisam podizao glas, niti ikoga vređao u parlamentu čuvajući dostojanstvo tog doma. Na Tviteru sam izneo svoj stav na način koji je razumljiv onima koji ugrožavaju rad Skupštine.

* Zbog čega svi predsedavajući koji nisu iz SNS sa strahopoštovanjem slušaju Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS?

– Ako to tako vidite, onda morate njih da pitate. Što se mene tiče, postoji poštovanje prema jednom broju poslanika, nikako strahopoštovanje prema bilo kome.

* Kome su potrebni ti incidenti u parlamentu? Možda su oni motiv za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

– Nikome ne trebaju incidenti, ni kao alibi za eventualno raspisivanje izbora.

* Smetaju li Vam, bar ponekad, različiti aršini predsedavajućih prema vlasti i opoziciji?

– Smeta mi. Kao što mi smeta i kada poslanici opozicije u nedostatku argumenata posežu za uvredama.

* A da li Vam smeta kada poslanici vlasti glasaju na zvonce?

– Mnogo je šala u skupštini povodom tog zvona. Ali, zvono je nužno sredstvo za postizanje discipline. Dostojanstvo i red u parlament će vratiti poslanici. Do tada, o tome će brinuti zvonce.

* Kao socijalista osećate li se prozvanim kada naprednjaci prozivaju bivši režim, s obzirom da ste bili koalicioni partneri tog „žutog kartela“ kako ga SNS naziva?

– SPS je partija koja realno sagledava svoju snagu i određuje angažman. Naša politika je državotvorna i nacionalna. Naši ministri i funkcioneri snose odgovornost za ono što su radili. Ali, ne snose odgovornost za greške drugih.

* Vi kao da nemate nikakvu odgovornost, a bili ste deo svih bivših vlasti o kojima se uveliko priča u parlamentu.

– Već sam rekao – svako mora da nosi svoje breme i svoj krst.

* Ima mišljenja da su se socijalisti potpuno stopili sa naprednjacima i da su izgubili sopstveni identitet.

– To misle samo oni koji bi želeli sa SPS nestane.

* Da li najava da ćete samostalno izaći na beogradske izbore ima za cilj da ne nestanete?

– To je odluka najvišeg rukovodstva stranke i ima za cilj postizanje što boljeg izbornog rezultata. Identitet SPS-a nije doveden u pitanje. Ima u našoj partiji sve više mladih… oni su najbolji čuvari identiteta

* Najavili ste da će vaš kandidat za gradonačelnika biti Aleksandar Antić, a na adresu SPS stižu pisma građana koji insistiraju da kandidat bude Milutin Mrkonji. Postoji li to neki raskol u SPS?

– Nema raskola. Antić odlično poznaje gradske probleme, mlad je, a iskusan. Ministarstvo koje vodi ima dobre rezultate. On je dobar izbor. Mrkonjić je legenda, čovek velike širine i njegovi saveti će pomoći i Beogradu i Antiću.

* Ako nema raskola, postoje li te dve struje od kojih jednu predvodi Branko Ružić, drugu Ivica Dačić?

– Te priče izmišljaju oni koji žele da se SPS izgubi u političkom vrtlogu. Pošto nemaju nikakav argument, onda puštaju mašti na volju.

* Čak su i neki članovi SPS negodovali zbog povratka Šainovića i Zagrađanina.

– I to je izmišljotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari