Da su stranačke delegacije SRS, DSS-NS, SPS-PUPS-JS završile pregovore oko formiranja gradske vlasti u Beogradu za Danas je potvrdio Aleksandar Antić, predsednik Gradskog odbora socijalista. Prema njegovim rečima, jučerašnji sastanak trajao je „toliko koliko je potrebno da se ispije kafa“.

Da su stranačke delegacije SRS, DSS-NS, SPS-PUPS-JS završile pregovore oko formiranja gradske vlasti u Beogradu za Danas je potvrdio Aleksandar Antić, predsednik Gradskog odbora socijalista. Prema njegovim rečima, jučerašnji sastanak trajao je „toliko koliko je potrebno da se ispije kafa“.
Antić dodaje da su sada na potezu rukovodstva stranaka koja bi trebalo da se izjasne o postignutom dogovoru, ali nije želeo da govori o detaljima sporazuma. Prema Antićevim rečima, tokom dosadašnjeg toka pregovora nije bilo govora o personalnim rešenjima za pojedine ključne funkcije u izvršnoj vlasti Beograda.
– O tim kadrovskim rešenjima takođe će se odlučivati na nivou partijskih centrala – kaže Antić.
Ukoliko se u poslednjem trenutku nešto „ispreči“ i dogovor ovih stranaka ne bude potpisan, kao druga varijanta je pominjana manjinska vlada DS i SPS, uz podršku LDP. Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP potvrđuje da bi ova stranka podržala vladu DS i SPS i na gradskom i republičkom nivou.
– Tokom predizborne kampanje smo navodili svoja tri cilja: da sprečimo da radikali osvoje vlast, da Koštunica više ne bude premijer i da bude formirana proreformska i proevropska vlada. Sa socijalistima nije moguće ostvarenje trećeg cilja, ali bismo radi prva dva cilja podržali ulazak SPS u vladu na gradskom i republičkom nivou – izjavio je Ostojić za Danas.
Socijalisti, međutim, odbacuju ovu mogućnost. Antić ističe da socijalisti ne pristaju na formiranje manjinske vlasti na nivou Beograda s koalicijom Za evropsku Srbiju uz podršku LDP.

Predsedniče, sa kim ćete u Evropu?

Novi Pazar – Posle objavljivanja informacije da je predsednik Srbije Boris Tadić uputio pismo lideru Bošnjačke liste za evropski Sandžak i predsedniku opštine Novi Pazar Sulejmanu Ugljaninu, mreža nevladinih organizacija, političkih partija, sindikata i medija – Pazarske inicijative za promene, uputila je otvoreno pismo predsedniku Tadiću. U pismu se kaže da je taj poziv šamar u lice svim građanima Novog Pazara koji su svoj glas na parlamentarnim i lokalnim izborima dali koaliciji koju je predvodio Tadić. „Više od 23.000 građana Novog Pazara glasalo je za koaliciju na čijem ste Vi čelu, pre svega nezadovoljno dosadašnjom vladavinom Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru, kao i radom starih/novih narodnih poslanika Bajrama Omeragića i Esada Džudževića koji, osim što su se u Skupštini Srbije smejali, grlili i ‘slikali’ s radikalima, ni na koji način nisu doprineli poboljšanju života Bošnjaka i ostalih građana ovog dela Srbije“, navodi se u pismu Pazarskih inicijativa za promene. Ova organizacija Tadića pita da li je spreman da „ugrozi evropski put Srbije zbog ovakvih koalicionih partnera“. Otvoreno pismo potpisalo je desetak nevladinih organizacija, političkih partija, sindikata i medija.

– Ne pristajemo ni na kakvu saradnju s LDP, ni na kom nivou vlasti – kazao je.

Pariz se nada proevropskoj vladi

Pariz, Beograd – Šef francuske diplomatije Bernar Kušner (na fotografiji) preneo je predsedniku Srbije Borisu Tadiću da se Francuska nada da će u Srbiji biti poštovana izborna volja građana i da će „ubrzo biti formirana vlada koja će objediniti sve snage koje žele ubrzano približavanje EU“. Kušner je predsedniku Srbije i ministru inostranih poslova Vuku Jeremiću čestitao na velikom uspehu koji su demokratske i proevropske snage postigle na parlamentarnim izborima u Srbiji 11. maja, saopštio je juče portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova. On im je, navodi se, „preneo našu nadu da će ubrzo biti konstituisana vlada koja će objediniti sve snage koje žele ubrzano približavanje EU i koja će moći da prihvati ruku koju joj je EU pružila potpisavši 29. aprila sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“. Francuska želi da volja građana Srbije izražena 11. maja, koji žele da vide približavanje njihove zemlje EU, bude poštovana. Predsednik i ministar inostranih poslova Srbije su ocenili da bi takva vlada mogla ubrzo da bude formirana, dodaje se u izjavi dostavljenoj Danasu iz ambasade Francuske.

Na konstataciju da manjinska podrška LDP nije saradnja, Antić odgovara da je podrška LDP manjinskoj vladi, takođe, jedan vid saradnje. Kandidat za gradonačelnika i generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić juče nam je, u pauzi između dva sastanka, samo rekao da koalicioni sporazum još nije finiširan i da se pregovori oko formiranja vlasti na nivou Beograda nastavljaju. Vučić nije mogao da nam odgovori kada očekuje potpisivanje gradskog koalicionog sporazuma,

Čačak i Kruševac

Beograd – Koalicija radikala, socijalista i narodnjaka dogovorili su formiranje vlasti u Kruševcu i Čačku. Predstavnici SRS, DSS, SPS i PUPS u Kruševcu potpisali su juče koalicioni sporazum, a predsednik čačanskog odbora SPS Veljko Negovanović izjavio je da je dogovorena skupštinska većina koju će formirati ove stranke.

Dogovor o vlasti u Beogradu mogao bi da bude naznaka formiranja većine u Skupštini Srbije. U DS i G17 plus dosad su isticali da bi sa socijalistima formirali vladu na oba nivoa, a lider G17 Plus Mlađan Dinkić odlučno odbija moguće „dvovlašće“, u Beogradu i Republici. U DS juče nisu želeli šire da komentarišu dogovor DSS, SRS i SPS.

Konačni rezultati

Beograd – Zbog prigovora na regularnost ponovljenih izbora održanih u nedelju koji su Republičkoj izbornoj komisiji dostavljeni preksinoć, juče nisu saopšteni konačni rezultati parlamentarnih izbora. Konačni rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

– Kada RIK bude saopštila zvanične rezultate izbora, definisaćemo strategiju za zvanične pregovore za formiranje nove vlade Srbije. Do četvrtka, kada ističe rok da budu saopšteni zvanični rezultati, utvrdićemo tačan tajming i način na koji ćemo pregovarati sa koalicijom SPS-PUPS-JS. Deo te strategije je i odluka kada ćemo saopštiti kandidata za mandatara nove vlade – rekao je za Danas Marko Đurišić, šef Izbornog štaba DS.

Rezultati

U ukupno 60 izbornih jedinica, koalicija Za evropsku Vojvodinu ima 51 kandidata, SRS – 39, Mađarska koalicija – 11 kandidata, Zajedno za Vojvodinu dva, DSS – NS i SPS po četiri kandidata, različite grupe građana osam kandidata i LDP jednog. U polovini sastava Skupštine Vojvodine, koja je 11. maja izabrana po proporcionalnom sistemu, koalicija oko DS-a osvojila je 23 mandata, lista Zajedno za Vojvodinu (Čanak – Drašković) ima osam mandata, a Mađarska koalicija – pet. Radikali su u prvom krugu osvojili 20 mandata, SPS – četiri, a DSS-NS – tri mandata.

Nakon Tadićevog poziva Bošnjačkoj listi Sulejmana Ugljanina, pojavila se „pukotina“ i u koaliciji Zajedno za evropsku Srbiju jer je potpredsednik Ljajićeve SDP Meho Omerović izjavio da u tom slučaju DS ne može da računa na podršku njihova četiri poslanika. U izjavi za Danas Omerović objašnjava da ova stranka neće biti prepreka za formiranje proevropske vlade i podseća da je Rasim Ljajić izrazio spremnost za saradnju sa Ugljaninom.
– Trgovina koju Ugljanin istovremeno vodi sa radikalima i DS mora, međutim, da prestane. Ne može on da sedi na dve stolice pogotovo što se radi o dve dijametralno suprotstavljene politike. Poslednji je trenutak da se Ugljanin izjasni da li je za koaliciju Šešelj-Koštunica ili DS. To mora da uradi pre nego što bude formirana skepštinska većina jer nakon toga njegova podrška neće biti potrebna – kaže Omerović, podsećajući da su čelnici Bošnjačke liste dosad govorili da im je bliža saradnja sa Koštuničinom DSS.
Dragan Todorović, predsednik IO SRS nije mogao da precizira kada će radikali, narodnjačka koalicija i koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija nastaviti razgovore o formiranju nove vlade. Formiranje Vlade Srbije, prema njegovim rečima, još nije hitno, budući da se očekuje proglašenje konačnih izbornih rezultata, a nakon toga i konstituisanje parlamenta. Todorović poziva stranke okupljene oko SPS da postignu „interni dogovor“ o tome s kime će formirati novu vladu. Kada se koalicija oko SPS unutar sebe bude dogovorila, „onda bi sve moglo da krene nekim relativno bržim tokom“, smatra on.
Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić juče za naš list nije mogao da precizira kada će biti nastavljeni međustranački pregovori između SPS-PUPS-JS, DSS-NS i SRS na najvišem nivou.
Navodeći da je u dosadašnjim pregovorima postignut “ visok stepen saglasnosti oko načela i principa“, Ružić je dodao da je ostalo da radne grupe rade na sadržaju tog sporazuma i na važnim detaljima. Upitan da li pri tom misli i na ratifikaciju SSP, Ružić odgovara da je potrebno sačekati malo.
– Tek smo stigli do toga da li se poništava ili se ne poništava – kaže on i i podseća da se predsednik SPS Ivica Dačić usprotivio poništavanju SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari