Radikali podržavaju inicijativu oko spomenika Dragoljubu Mihailoviću i izmeštanju Titovog groba 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da podržava inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića za izgradnju spomenika nekadašnjem generalu kraljevske jugoslovenske vojske i vođi četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću u parku Terazijska terasa.

Šešelj je za televiziju B92 rekao da radikali podržavaju i inicijativu za izmeštanje grobova jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije (Kuća cveća) na Dedinju i komunističkih funkcionera i narodnih heroja iz Grobnice narodnih heroja na Kalemegdana.

On je dodao da se SRS 35 godina zalagala da se grob Josipa Broza Tita preseli iz Kuće cveća na „normalno groblje gde se sahranjuju obični građani“.

„Pa čak mogu i na tom groblju nekih izuzetnih ličnosti, na primer odmah pored (nekadašnjeg premijera) Zorana Đinđića. To podržavamo. Ili ako ga Hrvati žele, da im ga isporučimo za centar Zagreba ili Kumrovec“, kazao je Šešelj.

Prostor na Dedinju gde se nalazi grob Josipa Broza, prema oceni lidera radikala, treba „po najskupljoj ceni prodati nekim investitorima“.

„Neka dižu nešto po projektu koji odobre gradski urbanisti“, rekao je on.

Dodao je i da SRS podržava uklanjanje grobova „istaknutih komunističkih funkcionera“ sa Kalemegdanske terase.

„Ne treba groblja da budu gde je nekome palo na pamet. Svi ti grobovi treba da budu izmešteni na uređeno gradsko groblje“, ocenio je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari