Plakat s natpisom „Bulevar Ratka Mladića“ juče je za skupštinskom govornicom pokazao Dragan Todorović (SRS), praćen aplauzom svojih stranačkih kolega i negodovanjem većeg dela ostalih poslanika.
Početak sednice, na čijem su dnevnom redu izmene Zakonika o krivičnom postupku, izbor sekretara i zamenika sekretara Skupštine, kao i parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, obeležili su poslanici SRS Dragan Todorović i Tomislav Nikolić.

Plakat s natpisom „Bulevar Ratka Mladića“ juče je za skupštinskom govornicom pokazao Dragan Todorović (SRS), praćen aplauzom svojih stranačkih kolega i negodovanjem većeg dela ostalih poslanika.
Početak sednice, na čijem su dnevnom redu izmene Zakonika o krivičnom postupku, izbor sekretara i zamenika sekretara Skupštine, kao i parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, obeležili su poslanici SRS Dragan Todorović i Tomislav Nikolić. Oni su protestovali zbog toga što su dva mladića osuđena zbog lepljenja plakata s Mladićevim imenom na novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića, komentarisali presudu osuđenima za Đinđićevo ubistvo, a ponovili su i tvrdnje da je izbor Vlade sumnjiv jer nije najjasnije u kojem svojstvu je glasalo nekoliko aktuelnih ministara.

Novi poslanici

Verica Kalanović i Nenad Krstić iz G17 Plus, kao i Dušan Proroković iz DSS, podneli su ostavke na poslanička mesta zbog prelaska na dužnost državnih sekretara u Vladi. Njih će zameniti Jovan Nešović i Ivan Živadinović iz G17 Plus i Đorđe Mamula iz DSS. Ostavke bivših i izbor novih poslanika pre početka sednice konstatovali su Administrativni odbor i Republička izborna komisija.

Nikolić je presudu mladićima zbog plakata s Mladićevim imenom uporedio s „gnjilanskim slučajem“ kada je nekoliko radikala ekspresno osuđeno.

Brutalizacija društva

Vesna Pešić (LDP) je pokazivanje plakata „Bulevar Ratka Mladića“ za skupštinskom govornicom ocenila kao dokaz „brutalizacije našeg društva“ u kojem ne postoji konsenzus ni oko osude zločina. Na pitanje da li očekuje slične incidente Pešić je rekla da je takvo ponašanje uobičajeno za radikale i da ne veruje da može biti sprečeno ni izmenom Poslovnika. Ona je primetila da Srbija koristi dvostruke standarde u odnosu prema međunarodnom pravu. Prema njenim rečima Vlada se poziva na međunarodno pravo u slučaju Kosova, a zanemaruje da je Haški tribunal institucija međunarodnog prava.

– Ovo što ste radili poslednja dva dana nije po zakonu, nemojte da ponavljate tuđe greške – upozorio je Nikolić aktuelnu vlast.

Nikolić najavio selidbu

SRS je za danas u pet do 12 zakazala akciju lepljenja plakata „Bulevar Ratka Mladića“ u Novom Beogradu, ali kako je novinarima u Skupštini Srbije rekao Tomislav Nikolić, zbog zadušnica nije sigurno da li će i biti održana. Nikolić je izrazio čuđenje što novosadska gradska skupština još nije pokrenula inicijativu za promenu imena ulice Zorana Đinđića i najavio da će, „kad radikali dođu na vlast ulice dobijati srpski junaci“. Nikolić, koji inače živi u sadašnjem Bulevaru Zorana Đinđića, rekao je da će se preseliti u neku ulicu s „normalnim imenom“. „Moraću da pazim da to ne saznaju ‘žuti’ da ne bi i tu ulicu preimenovali. Čujem da će i po živima da nazivati ulice“, dodao je Nikolić navodeći da ne bi voleo da „osvane“ u ulici Božidara Đelića.

Todorović je ocenio da je lepljenje plakata „ljudski čin“ i upitao zašto nije uhapšeno i 30 hiljada građana koji su potpisali peticiju za promenu imena nekadašnjeg Bulevara AVNOJ-a u Bulevar Zorana Đinđića.
– Ljudi imaju pravo da im se ne dopadne takav predlog i da smatraju da treba da se zove po Ratku Mladiću – dodao je Todorović.
Nikolić je poručio ministru pravde Dušanu Petroviću da je „nedostojan te funkcije“ jer je direktno uticao na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića.
– Vi ste pohvalili sudije za hrabrost, što znači da ste se direktno umešali u proces koji je u toku, jer je izrečena samo prvostepena presuda. Svim građanima Srbije je u interesu da ubice budu kažnjene, ali prema zakonu, a ne po volji vlade ili DS – rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom.
Odgovarajući Nikoliću, ministar pravde Dušan Petrović je rekao da nije komentarisao presudu, već da je odao priznanje sudskom veću jer je uspelo da „veliki državni posao“ dovede do kraja. Nikolić je uporedio suđenje za Đinđićevo ubistvo sa suđenjem Dragoljubu Draži Mihailoviću.
– Vaši preci su vodili takav proces i vi niste presedan – poručio je Nikolić ministru.
Posle skoro polučasovne radikalske besede predsednik Skupštine Oliver Dulić je mirno nastavio sednicu glasanjem o dnevnom redu. Obrazlažući izmene Zakonika o krivičnom postupku ministar pravde Dušan Petrović je podsetio da ovaj akt predstavlja „veliki otklon u odnosu na našu dotadašnju praksu“ jer, pored ostalog, uvodi i tužilačku istragu, ali da nisu obezbeđeni uslovi za njegovu primenu.
Zakonik je trebalo da počne da se primenjuje od 1. juna, ali pošto nisu obezbeđeni uslovi za to Vlada je predložila pomeranje primene za 31. decembar 2008. Pored materijalnih razloga i usklađivanja s Ustavom, to je razlog za predložene izmene i dopune, dodao je ministar Petrović.
Predlogom izmena Zakonika o krivičnom postupku predviđeno je i da sudsko veće odlučuje o trajanju pritvora posle podizanja optužnice, odnosno izrečene prvostepene presude. Vlada je predložila da trajanje pritvora više ne bude ograničeno zakonom. Dosad je za najteža krivična dela bio predviđen pritvor od dve do četiri godine u prvostepenom postupku, a u drugostepenom još do godinu dana.
Izuzev radikala i socijalista, ostale poslaničke grupe najavile su da će podržati predložene izmene Zakonika o krivičnom postupku. Petar Jojić (SRS) rekao je da je Zakon donet na predlog radikala dok je on bio savezni ministar pravde bio mnogo bolji od kasnijih rešenja. On je predlagačima zamerio da zakon nije pisan za Srbiju već za Ameriku i poručio da radikali neće dozvoliti da im neko sa strane piše zakone. Prema njegovom mišljenju predložena rešenja ograničavaju ljudska prava i vraćaju nas u period posle Drugog svetskog rata i svemoćnih bezbednosnih službi. U ime SPS Žarko Obradović je upitao Vladu zbog čega nije stvorila uslove za primenu Zakonika.
– Zašto se primena odlaže 19 meseci kada je očigledno da će biti donet potpuno novi zakonik, a ne stvarani preduslovi za primenu ovog Zakonika – smatra Obradović.
Govoreći o promeni odredaba o pritvoru, on je ocenio da se taj deo očigledno prilagođava nečijem trenutnom interesu. Obradović je poručio da su Srbiji potrebna celovita, a ne delimična rešenja koja se menjaju po potrebi trenutnog obračuna s pojedinim kriminalnim grupama. LDP ima mnogo zamerki na predloženo rešenje, ali će ga podržati jer, kako je rekao Nebojša Ranđelović, dejstvo neprimenjivog rešenja treba odložiti.
U LDP strahuju da će uticaj izvršne na sudsku vlast i dalje biti presudan i zalažu se za celovitu izmenu krivičnog zakonodavstva. I Poslanički klub stranaka nacionalnih manjina glasaće za izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, ali je Pastor Balint zamerio Vladi da se ne bavi pitanjima etničkih manjina i položajem Vojvodine. Nenad Čanak je saopštio da će i Vojvođanski poslanici podržati izmene, ali je zamerio što raspravi ne prisustvuje premijer Vojislav Koštunica koji je, prema njemu, kriv za donošenje „nakaradnih i neprimenjivih“ zakona. On je zamerio Vladi što zanemaruje zakonodavnu aktivnost vojvođanske Skupštine.
– Pojedini zakonski predlozi vojvođanskog parlamenta po sedam godina stoje u fiokama – rekao je Čanak koji je na kraju čestitao Dan mladosti.
Posle rasprave o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku sledi rasprava o imenovanju sekretara i zamenika sekretara Skupštine Srbije.
Oliver Dulić je predložio da se za sekretara Skupštine Srbije imenuje Tamara Stojčević, a za zamenike Marko Danilović i Miloš Todorović.
U vreme zaključenja ovog izdanja, sednica je bila u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari