Konačna odluka Vlade Srbije o gašenju društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje od 31. avgusta, ali i odnos premijera Vojislava Koštunice i nadležnih ministara prema Zastavinoj sindikalnoj delegaciji i njenim zahtevima u vezi sa sudbinom ZZO, izazvali su juče pravu buru nezadovoljstva u Kragujevcu.

Konačna odluka Vlade Srbije o gašenju društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje od 31. avgusta, ali i odnos premijera Vojislava Koštunice i nadležnih ministara prema Zastavinoj sindikalnoj delegaciji i njenim zahtevima u vezi sa sudbinom ZZO, izazvali su juče pravu buru nezadovoljstva u Kragujevcu.
Sindikalci su, za ponedeljak, 27. avgust, najavili najpre novi protest metalaca pred ovdašnjom gradskom skupštinom, a odmah zatim i početak štrajka glađu u Domu sindikata i na platou ispred njega u šatorima, na kojem će, kako očekuju, učestvovati oko 100 radnika s evidencije ZZO i sindikalnih lidera.

Sindikalci najavljuju tužbe protiv Vlade

Predsednik Sindikata u Zastavinoj fabrici automobila Zoran Mihajlović juče je za naš list kazao da će idući protest radnika ZZO i kragujevačkih metalaca biti organizovan u ponedeljak, u 11.00 sati, ispred Skupštine grada. Sat docnije u Domu sindikata i na platou ispred njega počeće štrajk glađu prekobrojnih s evidencije ZZO, sindikalnih aktivista, ali i radnika iz drugih gradova, koji žele da podrže borbu kragujevačkih metalaca za očuvanje domaćeg metalskog kompleksa. „Odmah posle 31. avgusta podnećemo tužbu protiv Vlade Ustavnom sudu Srbije, od kojeg ćemo tražiti ocenu ustavnosti jednostrane odluke Vlade o gašenju ZZO. Istovremeno, tužićemo Vladu Srbije i međunarodnim sudovima, pre svega Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja ljudskih i prava na rad i egzistenciju više od 4.400 kragujevačkih radnika“, ističe Mihajlović.

Čelnici Zastavinih sindikata zatražili su juče izvinjenje Vlade za prekjučerašnji ignorantski odnos prema kragujevačkoj delegaciji u Beogradu, zatim da se premijer Koštunica oglasi i jasno opredeli prema problemu ZZO, kao i da se organizuju novi pregovori u Vladi, kojima bi se obezbedilo prihvatljivo rešavanje statusa svih radnika sa evidencije ZZO.

VLAHOVIĆ: Dobro što se ukida ZZO

Ministar privrede i privatizacije, koji je započeo transformaciju kragujevačke Zastave, Aleksandar Vlahović ocenio je juče da je dobra odluka Vlade Srbije da zatvori preduzeće Zastava zapošljavanje i obrazovanje. „ZZO je 2001. osnovan da se olakša statusna i organizaciona transformacija kragujevačke Zastave i takvo preduzeće postoji samo u toj grupi i ni u jednom drugom preduzeću gde su otpuštani radnici kao tehnološki višak“, kazao je on agenciji Beta. Nigde nije postojalo preduzeće, istakao je Vlahović, u kojem bi radnici bili formalno zaposleni i dobijali novac, a da ne rade ništa. Prema njegovim rečima, nakon šest godina investiranja u ZZO ne postoji nijedan ekonomski racionalan razlog za dalje održavanje tog preduzeća, a zaposleni bi trebalo da prihvate otpremnine koje im je ponudila Vlada. Vlahović je istakao da će se na taj način stvoriti uslovi za dalju i konačnu privatizaciju Grupe Zastava, pre svega njenog matičnog preduzeća Zastava automobila i Zastava kamiona. On je ocenio da je ZZO trebalo zatvoriti još pre godinu dana kada je istekao prvobitni rok predviđen programom iz 2001, prema kojem je to preduzeće trebalo da postoji narednih pet godina i ne duže.

Povodom odluke Vlade Srbije i prestanku daljeg finansiranja ZZO, juče je na inicijativu Sindikata metalaca i većine odbornika gradske skupštine održana vanredna sednica lokalnog parlamenta. Tokom sednice, sindikalci su ponavljali da je borba za produženje trajanja ZZO „poslednja odbrana Kragujevca“. Upozoravali su da nakon gašenja ZZO slede nova otpuštanja kragujevačkih radnika. Predstavnici lokalne samouprave obećavali su pomoć i podršku u rešavanju statusa ZZO i zbrinjavanju radnika sa evidencije tog društva.

G17 PLUS: Najbolji potez Vlade u prvih 100 dana

Beograd – G17 Plus smatra da je najbolji potez Vlade Srbije u prvih 100 dana rada gašenje firme Zastava zapošljavanje i obrazovanje, izjavio je juče šef pres službe te stranke Nikola Papak. On je agenciji Beta rekao da su najgori potezi Vlade to što nije odmah objavila ugovor sa aneksima o koncesiji za izgradnju auto puta Horgoš – Požega i što je usvojila uredbu o zabrani izvoza žita. Dodao je da je gašenje ZZO „pravi reformski potez u cilju efikasnosti, a ne popularnosti“. „Konačno je posle šest godina ugašena firma čiji zaposleni nisu ništa radili osim što su svakog meseca išli u banku po platu za koju su građani Srbije izdvojili više od 100 miliona evra u tom periodu“, istakao je Papak.

Glasovima većine odbornika, Skupština grada Kragujevca podržala je juče zahtev sindikalaca da se od Vlade zatraže novi pregovori o produženju izjašnjavanja radnika ZZO i finansiranja tog društva do kraja ove godine.
Ipak, nakon odluke Vlade o definitivnom gašenju ZZO juče se već u ranim prepodnevnim satima ispred Stare upravne zgrade Zastave, u centru Kragujevcu, tiskalo više stotina prekobrojnih radnika koji su požurili da pre isteka roka za izjašnjavanje (ponedeljak, 27. avgust) uzmu ponuđene otpremnine od po 250 evra po godini radnog staža i raskinu radni odnos s tim društvom.
– Stavljeni smo pred svršen čin, i šta nam drugo preostaje nego da uzmemo ono što možemo i krenemo „trbuhom za kruhom“ – rezignirano su juče pred Starom upravnom zgradom odluku Vlade o gašenju ZZO komentarisali pojedini nekadašnji Zastavini radnici koji su odlučili da, uz otpremninu, odu sa evidencije ZZO.
Mnogi, međutim, nisu krili ogorčenje zbog odluke Vlade.
– Očekivali smo da će Vlada imati malo više razumevanja za radnike koji su još od 2001, praktično, na ulici. Umesto toga, Vlada nam je – ne preterujem kad ovo kažem – stavila nož pod grlo, tražeći da prihvatimo da, uz bedne otpremnine, definitivno završimo na ulici. Tretiraju nas, jednostavno, kao stoku, ali tako je to kad o našoj i sudbini ovog bednog Kragujevcu odlučuje Vlada iz Beograda koja pojma nema šta se ovde dešava i kako se ovde živi – rekla je juče za Danas bivša radnica Fabrike automobila Ljiljana Lukić, čekajući u redu za raskid radnog odnosa za ZZO.
Dodaje da više ništa ne očekuje ni od sindikalnih protesta, te da u njima neće učestvovati.
– Protesti su, prvo, počeli prekasno, a sada, posle odluke Vlade o gašenju ZZO, izgubili su i svaki smisao – smatra ova radnica.
Njena koleginica Vera Jevtić kaže da će i posle raskida radnog odnosa sa ZZO učestvovati u protestima.
– Pre sedam godina dobili smo rešenja u kojima je pisalo da ćemo se, kad se stvore uslovi, vratiti na posao. Danas nas, uprkos tim rešenjima koja su i dalje pravno važeća, i bukvalno izbacuju na ulicu. Šta mi drugo preostaje nego da uzmem otpremninu, ali ću i dalje učestvovati u sindikalnim protestima. Boriću se za svoja prava sve dok mogu i dok to ima smisla – kaže Vera Jevtić.
Iako preovlađujući deo šumadijske javnosti podržava zahteve radnika ZZO, ovde ima i onih koji smatraju da je Vlada na kraju posle šest godina postojanja, morala da ugasi ZZO. Među takvima je i jedan od kragujevačkih preduzetnika, koji tvrdi da već dve godine želi da zaposli petnaestak radnika, te da je u vezi s time više puta razgovarao i s rukovodstvom ZZO. Svi ti razgovori, prema njegovim rečima, okončani su bez rezultata, jer se niko od radnika sa ZZO nije prijavio za rad u njegovoj firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari