Nastavak prištinske afere: Poslanici priznali da im je Radoičić odobrio da izglasaju Vjosu Osmani 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Milan Radoičić imao je ključnu ulogu u ubeđivanju dva poslanika iz (parlamentarne grupe) Srpske liste, predstavnika nesrpskih zajednica: Adema Hodže (Hoxhe), Goranca i Fadilija Gašija (Fadil Gashi), Roma, da glasaju za izbor Vjose Osmani na mesto predsednice. Obojica priznaju Radoičićevu odlučujuću ulogu u glasanju, navodeći i da im je premijer Kurti tražio da dođu na sednicu.

Dan pre nego što je Vjosa Osmani izabrana za predsednicu, dva poslanika iz Parlamentarne grupe Srpske liste dobila su „amin“ od Milana Radoičića da glasaju u njenu korist. Ti poslanici su Adem Hodža i Fadilj Gaši, predstavnici nesrpskih zajednica, deo Parlamentarne grupe Srpske liste.

Hodža i Gaši su dva od četiri poslanika koji su prisustvovali i glasali na sednici za izbor Vjose Osmani za predsednicu u nedelju, 4. aprila 2021. godine, dan nakon što je glasanje propalo u dva odvojena pokušaja.

Da bi prisustvovali sednici i glasali za Osmani, nakon telefonskog poziva i sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, oni otvoreno priznaju da su dobili dozvolu od Milana Radoičića, tadašnjeg faktičkog šefa i potpredsednika Srpske liste. Radoičić je tada bio u bekstvu od kosovskih vlasti kao osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

U dva intervjua za Paparaci, ova dvojica poslanika svedoče o događajima iza kulisa od 4. aprila, sastanku sa premijerom Kurtijem i odlučujućoj ulozi Milana Radoičića u glasanju za predsednicu Osmani.

Svedočenja dvojice poslanika iz PG Srpske liste pokazuju da je Radoičić imao ključnu ulogu u njihovim manevrima na dan glasanja, kao i dan pre toga.

Prvobitno, poslanici Hodža i Gaši tvrde da po nalogu Srpske liste nisu prisustvovali prvoj sednici za glasanja Vjose Osmani za predsednicu, na kojoj su propala dva pokušaja za izbor šefa države.

Obojica poslanika navode da su po nalogu Milana Radoičića prisustvovali i glasali za izbor Osmani za predsednicu dan nakon toga.

„Ja kao jedini Goranac u Srpskoj listi imao sam dobru komunikaciju i saradnju. Konsultovali smo se, i stav je bio da ne idemo u Skupštinu, što je tako i bilo prvog dana…”, priznaje poslanik Adem Hodža.

„Ja sam lično pitao predsednika grupe (parlamentarne), Igora Simića, i stav je bio da se ne ide.“

Poslaniku „Partije jedinstvenih Goranca“ sednici dan kasnije prethodio je telefonski razgovor sa premijerom Aljbinom Kurtijem, tvrdi on.

„To je bio prvi dan, i prvog dana nisam bio u Skupštini. Nakon nekog vremena, dok sam bio u selu, zvoni mi telefon, oko 11 sati, to možemo da potvrdimo, zvao me je premijer Aljbin Kurti…”, kaže poslanik Hodža.

Telefonski razgovor s Kurtijem bio je kratak.

„Zamolio me je da dođem sutra, da podržim predsednicu Vjosu Osmani, razgovarali smo…”, dodaje Hodža.

Poslanik Hodža tvrdi da je tokom telefonskog razgovora sa Kurtijem izrazio spremnost da podrži institucije i da je obavestio premijera da prvo treba da se konsultuje s Radoičićem.

„Ja sam rekao premijeru Kurtiju: Kao što sam ranije naveo, goranska zajednica nikada nije bila za blokadu institucija, uvek smo podržavali funkcionisanje institucija, i to smo pokazali u mnogim slučajevima. Dogovorili smo se da se vidimo sutradan, ali sam mu rekao da prvo moram da se konsultujem sa Srpskom listom, konkretno sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem”, objašnjava Hodža.

Ukratko, poslanik je rekao da je obavestio Radoičića o telefonskom pozivu s Kurtijem.

„Pozvao sam ga, objasnio da me je zvao premijer…”, završava Hodža, koji se zajedno sa svojim kolegom, Fadilijom Gašijem, opredelio da glasa za Osmani za predsednicu.

U nedelju, 4. aprila, pre početka sednice za izbor predsednika, Hodža i Gaši bili su pozvani na sastanak kod Kurtija. Sastanak je proizašao iz saglasnosti postignute u telefonskom razgovoru dan ranije.

Adem Hodža bio je čovek u kontaktu s Radoičićem. Fadilj Gaši ga je pratio. On kaže da je to sam Radoičić naredio.

Poslanik Gaši se seća da je na dan predsedničkih izbora primio poziv od poslanika Adema Hodže da dođu u Skupštinu na sastanak s premijerom.

„4. aprila, u nedelju, sednica je bila u 5 časova. Zvao me je Adem Hodža, moj kolega, i rekao mi je: ‘Fadilje, možemo li se naći u Skupštini Kosova?’ Tamo sam se sreo sa Ademom, ušli smo kod g. Kurtija, razgovarali s njim i u 6 smo sišli u skupštinsku salu”, seća se poslanik Gaši.

Nakon sastanka, kažu da su sišli u salu Skupštine i glasali za Osmani za predsednicu.

Gaši kaže da je naredba došla od Radoičića.

„Ubedio nas je… ponovo se vraćam… moj kolega Adem Hodža je razgovarao s potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem…”, ističe poslanik Gaši.

Nastavak prištinske afere: Poslanici priznali da im je Radoičić odobrio da izglasaju Vjosu Osmani 2
foto EPA-EFE/Georgi Ličovski

Šta je ispričao Bedžet Pacoli?

U sredu prošle nedelje, poslanik Alijanse za novo Kosovo, Bedžet Pacoli, rekao je da je razgovarao telefonom sa Radoičićem o izboru Vjose Osmani na mesto predsednice u prisustvu same Osmani i premijera Aljbina Kurtija.

Rekao je da je u tom telefonskom razgovoru „izvučen“ jedan poslanik za glasanje za nju, praktično je to postignuto. Mislio je na poslanika Adema Hodžu.

„Imao sam telefonski razgovor s gospodinom Radoičićem dan pre izbora predsednice, to zna i predsednica i premijer Aljbin Kurti, jer je poziv obavljen u njihovoj prisutnosti. ‘Takav razgovor je bio jer ne mogu da lažem, videlo se da se traži još jedan poslanik i tu je ‘izvučen’ još jedan poslanik praktično’, rekao je Pacoli za Teve1.

Pacoli tvrdi da je ovaj poziv obavljen uz znanje Osmani i Kurtija.

Međutim, ove izjave odbacio je Kabinet premijera.

Portparol vlade, Perparim Krieziju (Kryeziu), u izjavi za medije rekao je da ova izjava nije tačna.

„Apsolutno netačno. Nema nijednog slučaja u kojem je poslanik Pacoli komunicirao s Radoičićem u prisustvu ili uz znanje premijera Kurtija, a još manje na njegov zahtev”, rekao je portparol vlade.

Na sednici Skupštine Kosova 4. aprila 2021. godine, na dan izbora Vjose Osmani za predsednicu, prisustvovala su 82 poslanika. Na sednici dan ranije, za glasanje Osmani za predsednicu nije postignut dovoljan kvorum od 80 poslanika; 78 poslanika je prisustvovalo sednici.

Na dan izbora Osmani za predsednicu prisustvovali su i poslanici Adeljina Granica, bivša poslanica PDK i Aljbena Rešitaj, bivša poslanica AAK.

Izvor: Paparaci (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran – jučerašnje izdanje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari