Radoičić "pomaže" Vjosi Osmani: Šta je pozadina presretnutih razgovora sa članicom Samoopredeljenja? 1Foto: Beta/Milan Obradović

Početkom nedelje objavljen je snimak na kojem se poslanica Samoopredeljenja dogovara sa tadašnjim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, oko obezbeđivanja glasova u kosovskom parlamentu. To je izazvalo burne reakcije u kosovskoj javnosti i Skupštini, ali, podseća naš sagovornik, treba imati na umu da ovo nije prvi takav snimak, te da ovaj sada ima veću težinu zbog dešavanja u Banjskoj.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja privukla je pažnju javnosti nakon objavljenog navodnog snimka telefonskog razgovora između nje i tadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Na snimku se može čuti kako Kusari Ljilja pokušava da obezbedi glasove u kosovskom parlamentu za Nacrt zakona o minimalnoj zaradi i izglasavanje kandidata za sudijsku funkciju u Ustavnom sudu.

„… Vidi, preneo mi je Slavko da su vam potrebni naši glasovi oko zakona o minimalnoj zaradi i oko glasanja za sudiju ustavnog suda“, tvrdi Radoičić na snimku koji je objavljen i dodaje „ne vidim nikakvu prepreku da mi vama pomognemo oko toga, ali imamo mi neke zahteve koje ti treba da vidiš sa tvojim šefovima da pomognu.

„Aj da vidimo sada“, kaže Kusari Ljilja Radoičiću.

„Evo ovako, pošto je taj zakon u utorak, videćeš se ti sa Slavkom u ponedeljak, a mi smo na vezi svakako, ja tebe pozdravljam i evo ti Slavka“, kaže Radoičić sa čim se poslanica Samoopredeljenja složila.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)

Po objavljivanju ovog snimka, 10. oktobra se u Skupštini Kosova povela burna rasprava u okviru koje je Kusari Ljilja tvrdila da je snimak lažan te da će se pravosuđe pozabaviti ovim slučajem, dok je opozicioni poslanik Haki Abazi postavio žutu policijsku traku oko govornice kada je Kusari Ljilja trebalo da se obrati.

Mišljenje premijera Kosova, ALjbina Kurtija, je da je ovaj razgovor „nenamerno i neophodno“ dramatizovan, te da je ljudima jasno ko je zapravo bio u kontaktu sa Radoičićem.

Ipak, poslanici opozicije zatražili su da se na toj sednici kao posebna tačka razmatra sporni snimak, a kako to nije usvojeno, poslanici opozicije su napustili Skupštinu.

Kako prenose kosovski mediji, sednica na kojoj će se o tome raspravljati zakazana je za naredni dan.

Na pitanje da li će ovaj snimak imati veće posledice s obzirom da dovodi u vezu poslanicu vladajuće većine s Milanom Radoičićem koji danas važi za teroristu na Kosovu, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže za Danas da ne treba zaboraviti da Radoičić inače na Kosovu važio za čoveka koji je imao odlične veze, poslovne i političke, i sa liderima Kosova.

Radoičić "pomaže" Vjosi Osmani: Šta je pozadina presretnutih razgovora sa članicom Samoopredeljenja? 2
Dušan Janjić/Foto: FoNet/ Ana Paunković

„Drugo je što se on danas vezuje za Banjsku. Njihovo opisivanje Banjske kao terorističkog akta se vezuje za Vučića, a Radoičić je izvršilac“, pojašnjava Janjić.

Janjić podseća da ovo nije prvi put da se objavljuje snimak razgovora koji kompromituju šeficu poslaničke grupe Samoopredeljenja, te da je i prošle godine, pre sukoba u Banjskoj, opozicija takođe objavila snimak u kojem Kusari Ljilja u razgovoru sa Slavkom Simićem, bivšim predsednikom Srpske liste, priznaje da je razgovarala sa Radoičićem „i po 30, 40 minuta“.

„Tako da ovaj snimak, koji je ranije već bio objavljivan od strane opozicije u jednom vrlo delikatnom momentu, pre Banjske, sumnjičio Kurtija da sarađuje sa Vučićem u kreiranju bezbednosne krize“, tvrdi Janjić.

Komentarišući poslednji snimak koji je obelodanjen, Janjić tvrdi da oni zaista ugovaraju stvari na način koji je neuobičajen.

„Ne zaboravimo da je Radoičić glavni čovek Srpske liste. Srpska lista je bila i u vladama, pa i u prvom delu Vlade Kurtija, i da je on jednostavno po tom osnovu, do Banjske, bio uvažavan više i od Rakića. Iako potpredsednik, on je bio ključni čovek za političke dogovore, što je u skladu sa zakonom“, ističe naš sagovornik.

Ipak, on naglašava i da je uz Zvonka Veselinovića, Radoičić bio glavni donosilac odluka o velikom novcu.

„To su stotine miliona koje su išle preko Kosova, preko poslova na Kosovu, to je opozicija pokušala da kapitalizuje objavljivanjem prvog snimka“, tvrdi Janjić i dodaje da je to puštanje snimka bilo u okviru sumnjičejna o saradnji i eventualnoj zajedinčkoj korupciji i nameštanju kriza.

Zakazivanje skupštinske rasprave o ovom snimku ukazuje na to da je Kurti, odnosno posanici Samoopredeljenja odlučili da bi trebalo da se vodi rasprava o tome.

„Ako to ne želi baš njegova frakcija, onda frakcija Vjose Osmani koja će po svemu sudeći izaći samostalno na izbore. Njoj odgovara da se to pitanje raščisti. Tako da mislim da je to pre svega unutrašnji, politički razlog, unutar albanskih političkih stranaka, a da je to sada sa Banjskom dobilo novu dimenziju“, kaže sagovornik Danasa.

Radoičić "pomaže" Vjosi Osmani: Šta je pozadina presretnutih razgovora sa članicom Samoopredeljenja? 3
foto EPA-EFE/Georgi Ličovski

Janjić pojašnjava da, ukoliko se prihvatila definicija državnog terorizma za Banjsku, a to jeste pozicija Kurtija i Kusari Ljilje, onda se ovim snimkom i povezivanjem sa Radoičićem, oni umnogome diskredituju u javnosti Kosova, ali i međunarodnoj javnosti, pogotovu ukoliko se pokaže da taj snimak govori o nekim javno nekontrolisanim ili nezakonitim radnjama.

„Ta debata na Kosovu, najpre ima za cilj da se podigne politčika težina i drugo, da se formira parlamentarna istraga komisija ili poziv tužiocu da procesuira, ako uspe da se dobije većina, a to će biti ključno za grupu Vjose Osmani“, tvrdi Janjić.

Ipak, zaključuje Janjić, iako većina jeste zainteresovana za ovu raspravu, možda i sve strane, ne treba očekivati da se ostvari cilj opozicije poput ostavka, parlamentarna istraga ili krivične prijave.

Podsetimo, letos je predsednica Kosova Vjosa Osmani, raspisala redovne parlamentarne izbore na Kosovu za februar 2025. godine.

Bivši poslanik Samoopredeljenja Visar Imeri, smatra da je politička netrpeljivost Vjose Osmani i Aljbina Kurtija prešla tačku bez povratka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari