"Odvratan izliv mržnje i bahatosti u Vučićevoj režiji": Radomir Lazović osudio pretnje Narodnih patrola organizatorki festivala "Mirdita", na odgovornost pozvao i Dačića 1foto Miroslav Dragojević Danas

„Ovo je nezapamćena budalaština, kakav odvratan izliv mržnje i bahatosti. Čini se da je to put kojim će naše društvo ići ukoliko se ne ostvestimo i ne smenimo ovu vlast jer se sve ovo radi u Vučićevoj režiji“, navodi za Danas narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović povodom pretnje ekstremno-desne organizacije „Narodne patrole“ upućene organizatorki zabranjenog festivala „Mirdita, dobar dan“ Sofiji Todorović, programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava.

Lazović, iako napominje da je reč o režiji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na odgovornost poziva i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića.

„Ako policija ne može da garantuje da se jedan najobičniji festival održi u Beogradu Ivica Dačić treba da odmah podnese ostavku. Mi kažemo da je ovo u režiji Aleksandra Vučić, što je i tačno, ali za šta služi onda ministar policije i policija sama ako ne mogu da obezbede da se održi jedan najobičniji umetnički festival?“, pita ovaj poslanik.

On postavlja pitanje zabrana festivala znači da je u Srbiji zabranjeno govoriti na albanskom jeziku i da li svako ko ne misli kao naprednjaci može da očekuje zabrane, proganjanje i slično.

„Čemu služi policija, ako postoji partijski organ sile?“, navodi Lazović.

Poslanik ZLF-a ukazuje da se „rent-a-patriote pojavljuju kad treba usmeriti mržnju prema unutrašnjem neprijatelju“.

„Vučić ih angažuje za njegove prljave poslove. Nema tu nikakve priče o patriotizmu, Narodne patrole i Novi DSS koji se pridružio protestima za zabranu festivala sad služe da zamene Milicu Zavetnicu koja je dobila unapređenje u Vladu. Sad je menjaju Narodne patrole koji su ekstremistički pandan i Miloš Jovanović politička zamena Zavetnika, sa istom ambicijom da se i oni uglave na državne funkcije“, poručuje Lazović.

Programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović objavila je na društvenoj mreži „Iks“ fotografiju paketa i pisma koji su stigli nakon što ju je, kako je navela, nepoznata osoba pozvala i predstavila se kao kurir. Kutiju je otvorila policija, navela je Todorović, i u njoj pronašla životinjsku glavu presečenu na pola. Pismo potpisuju Narodne patrole.

MUP je juče naložio prekid održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“, praktično ga zabranjujući, a sve mu je prethodila višesedmična kampanja funkcionera vlasti, ali i dela desno-orijentisane opozicije, kao i režimskih medija. Kulminiralo je protestom protestom različitih grupa navijača, kao i desničara ispred „Dorćol platza“ u Dobračinoj ulici u Beogradu, gde je festival trebalo sinoć da bude otvoren.

Marko Vučković zvani Komandant, vođa zvezdine navijačke grupe „Ultra bojs“, koji je do oktobra 2016. bio suvlasnik firme „Ultra kop“, snimljen je među muškarcima koji su se okupili na protestu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari