Radovanović: Blokiranje rada opozicionih gradonačelnika može se obiti o glavu Kurtijevoj vladi 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Nerealno je očekivati da će zbog lošeg rezultata na lokalnim izborima Kurti dati ostavku. Kao što smo i videli, najavljene su konsultacije i rekonstruisanje unutar Samoopredeljenja kao odgovor na nedavni loš rezultat – kaže za Danas istraživačica Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice Milica Radovanović, koja komentariše rezultate lokalnih izbora na Kosovu, na kojima je vladajuće Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija uzdrmano porazima u najvećim gradovima.

Radovanović navodi za Danas da uprkos tome što su na izborima za skupštine opština povećali broj odborničkih mesta za oko 30 procenata, na uštrb manjih partija poput NISMA-e i AKR-a, kandidati Samoopredeljenja izabrani su za gradonačelnike u samo četiri opštine – od toga male i dve srednje veličine, Gnjilane i Podujevo, dok du poraz zabeležili u Prištini, Prizrenu i Južnoj Mitrovici, najvećim opštinama na Kosovu.

– Međutim, nerealno je očekivati da će zbog lošeg rezultata na lokalnim izborima Kurti dati ostavku. Kao što smo i videli, najavljene su konsultacije i rekonstruisanje unutar Samoopredeljenja kao odgovor na nedavni loš rezultat. Na ovim lokalnim izborima takođe smo videli da su novi stranački lideri PDK i LDK – Memčlji Krsnići i Ljumir Abdidžiku – izabrani nakon poraza na februarskim parlamentarnim izborima, ostvarili dobre rezultate na prvom ozbiljnijem testu od preuzimanja funkcija. Iako su se deklarativno sve stranke složile da će sarađivati sa političkim protivnicima na centralnom i lokalnom nivou, teško je poverovati da će to zaista teći glatko, posebno imajući na umu da je premijer Kurti kao glavni razlog poraza na lokalu naveo to što se opozicija ujedinila protiv Samoopredeljnja – navodi Radovanović.

Prema njenom sudu, ukoliko Samoopredeljenje bude dalo odrešene ruke i ne bude postavljalo „prepreke“ opozicionim gradonačelnicima, rizikuje da na sledećim parlamentarnim izborima te političke opcije osiguraju veću podršku građana.

– S druge strane, „blokiranje“ rada opozicionih gradonačelnika na isti način se može obiti o glavu Kurtijevoj vladi – objašnjava Radovanović.

Upitana može li Kurti da popravi svoj rejting do sledećih parlamentarnih izbora, ona odgovara da je jasno da Kurti trenutno nije u zavidnoj poziciji, i da treba da nađe odgovor kako da obezbedi podršku i na sledećim izborima u ovoj komplikovanoj situaciji, posebno što je maltene čitavu opoziciju označio kao protivnike, ne ostavljajući prostora za buduću saradnju.

– Trenutno se čini da Samoopredeljenje ima stabilnu većinu u Skupštini i najviše izgleda da u poslednjih 10 godina na Kosovu neka Vlada okonča pun mandat bez prevremenih izbora – zaključuje Radovanović.

Ipak, ona dodaje da ne treba zanemariti ni mogućnost unutarstranačkih previranja u samom Samoopredeljenju, znajući da ih je 2018. godine napustilo 12 poslanika i osnovalo svoju poslaničku grupu. Prema mišljenju Radovanović, koliko god trenutno Kurtijeva vlada formirana uz podršku partija iz manjinskih zajednica delovala stabilno, nije isključeno da se buduća kohabitacija pozicije i opozicije na centralnom i lokalnom nivou neće reflektovati na tu stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari