Radovanović (ZLF): U Loznici okupljeno mnogo ljudi, nećemo dozvoliti da taj deo Srbije bude žrtvovan 1Bogdan Radovanović/Foto: N. Kovačević

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Bogdan Radovanović kazao je večeras agenciji Beta da se na protestu u Loznici protiv iskopavanja litijuma okupio veliki broj građana i da oni neće dozvoliti da taj „prelepi deo zapadne Srbije bude žrtvovan“.

On je ocenio da je te ljude okupila muka, ali da skup daje nadu da situacija može da se promeni u korist običnih građana.

„Svi ljudi koji su se ovde okupili bez obzira na sve svoje razlike koje imaju očigledno su ovde došli sa samo jednim ciljem, a to je da se očuva životna sredina. Dok sam putovao iz Požege naježio sam se kada sam video ovo zelenilo i setio se da neko to pokušava da ugrozi“, naveo je Radovanović.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizovao je u Loznici protest protiv kompanije „Rio Tinto“ i projekta „Jadar“ za iskopavanje litijuma, a taj skup podržalo je i više opozicionih stranaka.

Okupljeni su nosili državne i zastave ekoloških organizacija kao i transparente i patrole kojima se protive iskopavanju litijuma jer smatraju da bi to bilo loše po životnu sredinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. juna da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to nije odluka koja se donosi brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari