Raguš uručila predsedniku kineskog kongresa Džaou Leđiju pozivno pismo Ane Brnabić 1Printskrin parlament.rs

Delegacija Narodne skupštine Srbije koja boravi u Pekingu sastala se danas sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džaom Leđijem (Zhao Leji), kome je šefica delegacije Marina Raguš uručila pismo predsedice Narodne skupštine Ane Brnabić, u kome se upućuje poziv da dođe u posetu Srbiji.

Potpredsednica Raguš je na sastanku poručila da danas možemo posvedočiti transformaciji međunarodne zajednice, kao što je rekao predsednik Si Đinping, jednom u sto godina i navela je da su dvojica predsednika, Vučić i Si, prepoznali taj istorijski momenat, prenosi se na sajtu Narodne skupštine.

„Možemo da kažemo sa ponosom, da nam je izuzetna čast što smo dobili priliku, da sa Kinom zajedno radimo na zajedničkoj budućnosti. To je i odgovornost, za ovu političku generaciju i svesni smo da od nas zavisi kakvu budućnost ostavljamo“, poručila je Raguš. Ona je Džaou Leđiju prenela pozdrave predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović zahvalila se Kini u ime srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na jasnom stavu te zemlje da je južna srpska pokrajina sastavni deo Srbije. „Ovde smo da ispratimo čvrstu volju predsednice skupštine Ane Brnabić da se saradnja dva parlamenta unapredi u različitim oblastima, kroz različite odbore“, poručila je Paunović.

Džao Leđi je istakao da su Kina i Srbija čelični prijatelji i ocenio je da su proteklih godina pod vođstvom predsednika Sija i Vučića odnosi Kine i Srbije ostvarili skok i da ostaju na visokom nivou. Poručio je da je kineska strana spremna da sarađuje sa srpskom stranom u sprovođenju strateških konsenzusa dva predsednika, produbljuje čelično prijateljstvo, podiže nivo saradnje i unapređuje bilateralne odnose. Podsetio je da Kina i Srbija međusobno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet i poručio je da je kineska strana spremna da nastavi da daje podršku Srbiji da sledi put razvoja.

Džao Leđi je istakao potrebu za praktičnom saradnjom, s obzirom da za nepunih mesec dana stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije. Ukazao je da bi trebalo iskoristiti Komisiju kao platformu za saradnju i na drugim nivoima zakonodavnih institucija. Ocenio je da direktna veza narodnih poslanika sa građanima može direktno da doprinese boljem unapređenju saradnje dve zemlje.

Džao Leđi je uputio pozdrave predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić i dao je pozitivan odgovor na njen poziv za posetu Srbiji, prenosi se u saopštenju na sajtu Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari