Ko je Rahim Bećiri "komandant Roki", pripadnik terorističke "Oslobodilačke narodne armije", kojem je Haradinaj odao poštu? 1foto: Printscreen/Facebook/Ramus Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj objavio je fotografiju na kojoj odaje poštu Rahimu Bećiriju, albanskom komadantu terorističke “Oslobodilačke narodne armije”, preminulom usled ranjavanja tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine.

„Hrabrost i posvećenost domovini Rahima Bećirija, poznatog kao komandant Roki, ispunjava sve Albance ponosom. Naš narod je slobodu stekao zahvaljujući junaštvu svojih najboljih sinova. Oni su postavili temelje ove zemlje, a mi nastavljamo da je gradimo, inspirisani njihovom hrabrošću i posvećenošću. Večna slava!“, napisao je Haradinaj.

Rahim Bećiri rođen je 1. januara 1957. godine u Koprivici, naselju koje se nalazi u opštini Kamenica.

Pridružuje se “Oslobodilačkoj vojski Kosova” (OVK) s početkom rata na Kosovu i Metohiji 1998. godine.

Naredne godine pridružuje se terorističkoj formaciji “Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca”, a zatim i se pridružuje terorističkoj “Oslobodilačkoj narodnoj armiji ”, 2001. godine.

Do tada nepoznata albanska separatitstička grupa “ONA” preuzela je odgovornost za raketni napad na policijsku stanicu u selu Tearce kod Tetova. Napad se odigrao 22. januara 2001. godine i u njemu je ubijen jedan policajac, a dvojica su ranjena.

Sukobi zvanično počinju 12. februara, u pograničnom selu Tanuševci, a nakon tri nedelje okršaja albanski teroristi se spuštaju prema Tetovu.

Sukob u Makedoniji završen je potpisivanjem Ohridskog sporazuma u avgustu 2001. godine.

Kao deo ONA Bećiri je vršio je napade na makedonske snage bezbednosti, a bio je jedan od komandanata 112. brigade, aktivne na područje Tetova.

Ranjen je od strane makedonskih snaga bezbednosti tokom Druge bitke za Tetovo.

Odmah je prebačen u bolnicu u Poroju, a zatim u Prištinu, gde je i preminuo 2. avgusta 2001. godine.

Jedna ulica u Prištini nosi ime Rahima Bećirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari