Rajić: Protesti ne mogu da nadomeste ono što se desilo u Skupštini, ali su važni za dalju borbu 1foto: A.H./ATAImages

Advokat Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić rekao je danas da protesti ne mogu da „nadomeste u potpunosti ono što se dešavalo u Skupštini“ i dodao da su važan segment celokupne borbe protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Rajić je, gostujući na televiziji N1, rekao da litijumska rasprava u Skupštini Srbije „nije potpuni neuspeh“.

Kazao je da usvajanje Prostornog plana ne predstavlja uklanjanje formalne prepreke za početak realizacije projekta. „Usvajanje Prostornog plana (za Jadar) u Skupštini opštine Loznica je jedan od preduslova da moze da se krene sa realizacijom projekta, ali je to jedan segment i jedna faza, sada imate i segmente koji se odnose na životnu sredinu i samo rudarenje. Dosta je međukoraka, ne može da krene da se rudari ako se usvoji prostorni plan“, naveo je Rajić.

Rekao je da je zadovoljan jučerašnjim razgovorom u Briselu sa evroparlamentaracima i ljudima koji rade u evropskim institucijama, jer su „spremni da saslušaju“.

„Pojedine članice Evropske unije imaju strateško opredeljenje da podržavaju projekat Rio Tinta, ali mnogi članovi su spremni da slušaju i otvoreno su zabrinuti oko situacije u Srbiji koja se događa“, kazao je Rajić.

On je ocenio da kompanija mora da uradi jednu studiju za čitav projekat i da pokaže sve uticaje i da, kako je rekao, ne može da se podeli projekat na više delova jer „nije u skladu sa zakonom deliti jedan projekat na tri faze“.

„Kompanija kaze jedan projekat je vađenje rude, drugi projekat je obrada, a treći upravljanje otpadom“, rekao je Rajić i kazao da je suština problema ta da nadležno ministarstvo daje saglasnost na kraju na tu studiju.

„Naš je stav da u postojećoj državi zarobljenih institucija ministarstvo i neki čovek nema ni snage ni kapaciteta da kaže ‘Ja ovo odbijam da potpišem’. Šta god da je studija pokazala, ako je interes predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) da se ovo sprovede on će naći osobu koja će ovo da potpiše“, rekao je Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari