Rakić: Još jedan izliv Dačićevog poltronstva prema Vučiću 1Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Kako traje neizvesnost u ishod predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i raste šansa za pobedu Džozefa Bajdena, tako se menja i odnos predstavnika srpskih vlasti prema kandidatima na tim izborima.

Iako su gotovo do juče kako provladini mediji, tako i funkcioneri vladajuće koalicije, tvrdili da je za Srbiju bolje da pobedi Tramp, jer „imamo odličnu komunikaciju sa njegovim timom“, sada se čuju drugačiji tonovi.

Nakon što je predsednica Vlade Ana Brnabić ustvrdila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poznaje lično i gospodina Bajdena, Ivica Dačić, predsednik parlamenta, otišao je korak dalje u širenju optimizma, ističući da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko dođe do promene američke administracije, naći način da Srbija ima dobre odnose sa SAD.

Sagovornici Danasa upozoravaju da odnosi dve zemlje ne zavise od pojedinaca, pa čak ni od predsednika, već od utvrđene spoljne politike koju države vode. SAD imaju konstantnu spoljnu politiku, dok je naša promenljiva i „menja se kako vetar duva“.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, kaže za Danas da će do promene američke administracije verovatno doći i da su to znali svi osim Vučića.

– Ivica Dačić kao ministar spoljnih poslova trebalo je odavno da nauči da odnosi između država zavise od politike koju zemlja vodi, a ne od pojedinaca, pa čak ni od Vučića, kome se Dačić udvorički divi. Ova Dačićeva izjava nema nikakve veze sa spoljnopolitičkim odnosima između Srbije i Amerike, već ima veze sa odnosom između Vučića i Dačića. Tako da je ova izjava samo još jedan izliv poltronstva i ulizištva koje je karakteristično za Dačićev odnos prema Vučiću. Otprilike isti odnos prema jačima od sebe ima i Vučić – ocenjuje Rakićeva.

Ona smatra da ukoliko dođe do promene predsednika SAD, svakako će doći i do značajnih promena u spoljnoj politici, ali to se neće odraziti na Srbiju i naš region. Više će se, kako kaže, odraziti na odnose prema drugim velikim silama, a pre svega prema Evropskoj uniji, gde očekuje da ti odnosi budu relaksiraniji i topliji.

I Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, ističe da u interesu Srbije svakako jesu najbolji mogući odnosi sa SAD.

– Videćemo kako će se na kraju završiti izborna trka, koja je veoma neizvesna i pokazuje sve ono što demokratija u svojoj suštini jeste. Sasvim suprotno od načina na koji svoju vlast biraju jednopartijske države poput Kine, ili čak i neke evropske zemlje, u kojima su konzervativci godinama dominantni i nema nikakve neizvesnosti. Ali daleko interesantnije od ove uzbudljive predsedničke trke jeste to nezrelo pozicioniranje vladajuće SNS uz ličnost jednog ili drugog kandidata, negovanjem iluzornih projekcija o nekakvim prisnim ličnim odnosima. Nema tu ničeg ličnog, kao što ni tako ozbiljne države ne menjaju drastično svoje spoljnopolitičke pozicije kako vetar dune, zavisno od toga ko je predsednik. To što predstavnici SNS i SPS polaze od sebe, pa kao novopečeni proevropski konvertiti pokušavaju da se operu za svoje nasleđe devedesetih, ne znači da se svaka država ponaša tako neozbiljno – ocenjuje Samofalov.

Bivši diplomata i zamenik predsednika SSP Borko Stefanović uz podsmeh komentariše Dačičevu tvrdnju da će Vučić naći način da Srbija ima dobre odnose sa SAD.

– Hoće to da se „nađe način“ kad otvoreno podržiš, drugi put, kandidata koji verovatno ne pobedi. Pogotovo je teško „naći način“ za bolje odnose sa SAD kad te odlično poznaju, znaju koliko si lagao i nisi sprovodio očekivano, i kad vide šta Vučić naređuje tabloidima da pišu oko Trampa. Dobri odnosi se grade predvidljivošću poteza, jasnom politikom i uklapanjem u spoljnopolitičke odnose sa velikim silama. Nema tu mesta za nepouzdane, male diktatore. Samo je pitanje vremena – ističe Stefanović.

Nemanja Šarović, bivši radikal, smatra da Vučić nije imao dobre odnose ni sa Trampom, već da je samo bio učesnik u njegovom predizbornom skeču, za šta je kao nagradu dobio penkalo i na tome se čitav „odnos“ završio.

Prema njegovim rečima, niko ozbiljan ne misli da je Vučić bilo čime zadivio ili zadužio Trampa, a Dačiću nikada nije bilo teško da slaže.

Aris Movsesijan, lider Nove stranke, podseća da SAD imaju prilično konstantnu politiku prema Zapadanom Balkanu i da se zato ne mogu očekivati veće promene u njihovoj spoljnoj politici.

Problem je, kako navodi, što Vučić nije definisao jasne interese Srbije, pa će kao i do sada pokušavati da uradi sve što mu pogoduje da ostane na vlasti.

Politikolog Vuk Velebit smatra da mi često zaboravljamo našu poziciju i preuveličavamo značaj Srbije, pa mislimo da će promenom administracije velikih država doći do promena prema nama.

Srbija, kako kaže, po svom značaju nije Jugoslavija, niti su okolnosti takve da će se američka administracija mnogo baviti našim regionom.

– U poslednje vreme je došlo do najvećeg približavanja Srbije i Amerike u našim odnosima i ja verujem da će se ta saradnja i nastaviti. Više treba da se bavimo time kakvi su institucionalni odnosi dve države, a manje kakvi su lični odnosi predsednika ili nekog iz administracije. Vučić je prešao put od Klintona do Trampa, pa nije neočekivano da će se sad prebaciti na stranu Bajdena. O tome nam već govore i naslovne strane tabloida koje kreira Vučić. Najviše posla će u narednom periodu, kao ambasador u SAD, imati Marko Đurić, a njegovi lični kapaciteti da uradi nešto dobro su vrlo ograničeni – zaključuje Velebit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari