Rakić: U SNS-u ništa nije evropsko – ni pravac, ni politika, ni rečnik

Ostavite komentar


    1. @Šta je Rakić slagala?A vi niste izašli iz ’90-tih god. prošlog veka pa su vam idoli politički recidivi poput The Little Canis Lupus-a,Dačićija,ugaonog fikusa u vidu jedne Ane,osuđeni ratni zločinac u srpskoj Skupštini…etc.!

  1. Nema ni „E“ od Evrope. Za 200 god naše nove državnosti nismo uspeli da iz kolektivističkog društva zakoračimo u individualno, da od malograđana postanemo građani. A biti građanin znači biti slobodan i odgovoran za svoje postupke. Za razliku od neodgovornog malograđanina, koji je uvek objekt politike. Od 1945. postoji tabu „građansko društvo“. Staljinistima (vlasti) je bilo jasno da su države komuniza=despotske ali našoj eliti na fakultetima, institutima, SANU, umetnicima i &, uljuljkani u slici Titovog komunizma „sa ljudskim likom“, je to bilo strano; to da smo oko 700 g živeli u despotskoj kulturnoj matrici (vizantiska, osmanska, komunistička – faza). Od Titove smrti 1980-2020 INERCIJA despotske kulture nas je „spljoštila“. Jedina šansa da Srbija preživi je momentalna „građanizacija“ i sa VRHA države i sa DNA društva.

    1. Stokiću, biću kratak, ovo nisu priče nekoga ko je rođen 70- tih. godina, ja sam živeo u titovim vremenima. Bili smo Evropa, i to uvažena u svetskim okvirima, Bili smo društvo sa poštovanjem svih normi, sada smo država sa selektivnim zakonima i pravima (prema pripadajućim slojevima).
      Hteli smo kapitalizam, jer smo mislili da ćemo svi biti kapitalisti. Ali ovo je stvarnost i svi smo najamni bespravni radnici. Što se babi snilo to joj se i zbilo. Pa sada uživajte !.

      1. U odnosu na Srbiju 1990-2020. ta je Titova bila „Švajcarska“. Nažalost, sa druge strana ogledala, iza komunizma sa „ljudskim likom“ krila se totalitarna ideologija, koja je sprečavala učenje na greškama i razvoj kritičkog mišljenja, na duže staze to je bilo pogubno za stanje naše elite. Evo primera. Kao sudent 1 god na PMF u Bg sam polagao predmet „marksistička filozofija“. Ispitivao me je prof T. Petrović, u sali je bila prisutna i asistent dr Mira Marković. Na pitanje o „relaciji neodređenosti“ odgovorio sam (ne ono što je pisalo u skripti) nego ono što sam pročitao u knjizi Hajzenberga, fizičara koji je dao prvu formulaciju kvantne mehanike, tvorca „principa neodređenosti“ – „nemoguće je pricipski apsolutno točno odrediti i položaj i količinu kretanja (elektrona), postoji greška koja se može odrediti pomoću Plankove konstante…“ Kada je čula moj odgovor, neočekivano mi se obratila M.M (asistenti dezuraju prave red u sali, prof ispituju) povišenim tonom (izgrdila je studenta) što se usudio da „nasedne“ na brbljarije buržoaskih fizičara umesto da je materiju naučio iz Lenjinove knjige „Materijalizam i empiriokriticizam“. Na to đak replicira da je ta Lenjinova knjiga napisana 1909. a Hajzenbergova 1927. i tsl. Asistetkinja poče da viče… prof T. Petrović (vidi biće belaja – đak naljutio M.M) uze moj indeks upisa mi ocenu „6“ (pokvari mi prosek studiranja) baci mi indeks i istera me iz sale.

  2. Da se ja pitam mi bi smo do sada trebali biti bolji od Evrope , a da li nas hoce ili nece to je njihov problem , Koliko se vidi i kakvi su pojedini rezultaiti izgleda da u nekim stvarima i jesmo , ali treba u svemu , ako misli neko da je to tesko vara se , u svemu mozemo biti bolji od bilo koga samo da to jako zelimo .Vazno je da nemamo dvostruke standarde kao oni ni u cemu , ne bi smeli nista da nam kazu niti da uslovljavaju ako s epogleda kakve su u kom stanju primile drzave kao sto je Bugarska i Rumunija u to doba, neka ta Evropa prestane da se folira da bi je cenili vise , licno je ne cenim bas zbog tog njihovog specijlanog dvostrukog standarda kada mi nesto treba onda cu ovako a kada mi ne treba onda cu ovako , ali bih sve uradila da primenim sve sto je kod njih dobro a ovo poslednje nikako , to je ensto sto im je najgore, ko ih je navukao na to treba sami da se pitaju ili su takvi od vajkada a da mi to nsmo primecivali .

  3. Jel’ evropski odnošenje kompjutera, uvodjenje batinasa u prostorije DS, izbacivanje iz članstva onih koji ne misle kao “ uvaženi“ predsednik Lutovac.. itd,itd,..
    Ajde, kome vi solite pamet o demokratiji, Evropi…

  4. Možemo mi svi da pljujemo po DS, šta je bilo u njihovo vreme… Ova vlast je najgora ikada u našoj istoriji, jer ovoliko represije nije bilo nikada, ni u Miloševićevo vreme. Vlast se samo na rečima trudi da se predstavi kao neko ko je na evropskom putu, da želi rešavati poltičke probleme regiona… Sve to radi samo da bi u EU održi nekakva očekivanja za rešenja i da izmami sredstva. Iva vlast jedino želi da vlada, vlada nad nama gradjanima, a toliko je ušla u organizovani kriminal, da ne može sebi dozvoliti nikakve promene, nikakvu promenu vlasti, jer tada bi sebi potpisala ogromne kazne i posledice. Zato postoji armija botova, nenormalna i primitivna medijska scena i hajka na bili koga ko bi mogao možda da ispliva iz opozicije kao neki novi predstavnik nekih ideja. Nema šanse, svi bi bili provučeni kroz živo blato. Dok ovaj narod ne bude uključio svoj mozak, do tada ovde bolje ne može biti. A mnogi mozgovi su potkupljeni od sebdviča do raznih funkcija, diploma itd. Mi smi na žalost za sada u džungli na periferiji Evrope. Dok to ne shvatimo…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.