Do Preševa se juče moglo doći samo u ranim jutarnjim satima, jer je već posle 10 sati pod blokadom bio magistralni put Vranje – granica sa Makedonijom, zbog prve posete jednog visokog zvaničnika Albanije ovoj opštini.


Drugi dan boravka premijera Edija Rame u Srbiji dobio je nakon jegove zapaljive retorike u Beogradu obeležje „posete visokog rizika“, pa je Preševo bilo pod pravom opsadom uniformisanih i policajaca u civilu, kojih je prema nekim procenama bilo blizu hiljadu. Registrovali smo i dva džipa sa registarskim oznakama Albanije, koji su od ranog jutra bili parkirani na jednoj od benzinskih pumpi na ulazu u ovaj grad.

– Radimo normalno, ali je promet nešto manji nego drugim danima – kaže nam Lutvija, prodavačica u butiku u centru Preševa, pomalo zatečena velikim brojem novinarskih ekipa koje su od ranog jutra stizale u Preševo iz Beograda, Novog Sada, Niša, ali iz Prištine i Albanije.

Dok su radnici postavljali crveni tepih ispred ulaza u zgradu SO Preševo, novinari su ispijali kafu u prepunim kafićima u centru Preševa. Na trgu ispred zgrade opštine gde su postavljena dva bilborda dobrodošlice Rami, od kojih je jedan bio uflekan crnom mrljom, tek pedesetak meštana i tri puta više uniformisanih lica.

– Zbog isticanja zastave Republike Albanije sinoć je privedeno troje mladića koji su nakon datih izjava u policiji pušteni kućama – potvrđuje nam u prolazu portparol vranjske policije Dragan Stamenković. U centru Preševa dve zastave, ali Srbije, na zgradi suda i opštine. Čekajući dolazak albanskog premijera, osnovci su vijorili malim zastavicama Albanije, a ispred Doma kulture bilo je ukupno 12 zastava i samo jedan transparent, na kome je pisalo „Ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Vladom Albanije“.

– Žestoka retorika koju smo čuli od dva premijera neće doneti boljitak nikome pa ni nama običnim građanima. Na evropskom putu ne treba nam takva utakmica, već konkretni napori za bolje susedske odnose – prenosi svoje utiske o prvom danu posete premijera Albanije Srbiji Valon Arifi, grafički dizajner iz Preševa.

Oko 11.30 ispred zgrade opštine na crveni tepih dolaze albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca: Ragmi Mustafa, Nagip Arifi, Jonuz Musliju, Skender Destani, Ramiz Ljatifi. Nešto ranije u zgradu opštine ušli su narodni poslanici Riza Haljimi i Šaip Kamberi, ali nisu prisustvovali dočeku.

Uz povike „Šćip, Šćip“ i aplauz okupljenih Edi Rama stiže u centar Preševa nešto pre 12 sati, gde ga dočekuje nešto više od hiljadu građana. Taj broj će biti veći ispred zgrade Doma kulture, gde se okupilo oko 2.500 Albanaca, dok je obraćanju u Sali Doma kulture prisustvovalo oko šest stotina uglavnom mladih ljudi.

Odlukom albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe premijer Albanije proglašen je „počasnim građaninom Preševske doline“. Nešto pre 13 sati kolona od dvadesetak automobila stigla je do Doma kulture, gde je gost iz Tirane dočekan uz zvuke zurli i bubnjeva i skandiranje „Edi, Edi“. Sve protiče bez i najmanjeg incidenta ili provokacije. Svi koji su želeli da prate obraćanje Rame, na ulazu u salu su detaljno pregledani kao da se nalaze na aerodromu, jer je bio instaliran i detektor za otkrivanje metalnih predmeta. Ovu proceduru morali su da prođu i svi novinari, a bilo ih je šezdesetak.

– Posetom premijera Rame Srbiji mislim da je probijen led i da nam sada predstoji ozbiljan posao na unapređenju odnosa između Srbije i Albanije u interesu svih građana – kaže za Danas Zećerja Fazliju, počasni predsednik i jedan od osnivača Demokratske partije Albanaca (DPA), koja u Preševu vrši lokalnu vlast.

Pre nego što će uslediti četrdesetominutno obraćanje albanskog premijera u Sali Doma kulture gosta je pozdravio Ragmi Mustafa, predsednik preševske opštine, koji je „zatražio pomoć Tirane u rešavanju problema albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije u obrazovanju, kulturi i informisanju“.

U svom po retoričkoj oštrini dosta umerenom govoru pred Albancima u Preševu Rama je tri puta pomenuo „Republiku Kosovo“, a aplauz mladih dobio je najavljujući da će ovdašnji Albanci imati povlastice kada upisuju studije u Tirani te da za njih neće važiti upisne kvote.

Nešto pre 14 sati Edi Rama je bez obraćanja novinarima, uz pozdrav okupljenim građanima, napustio Preševo, a usledila je još jedna blokada Koridora 10, jer se kolona za albanskim zvaničnikom zaputila ka Bujanovcu, odakle je Rama preko administrativnog prelaza Končulj otputovao za Prištinu. Tako je završena dvočasovna poseta jednog albanskog zvaničnika opštini Preševo, u kojoj većinsko stanovništvo čine etnički Albanci.

Govor bez prevoda za medije

– Albanci nisu stvorili blok za pravljenje „Velike Albanije“, već nam je namera da zajedno sa svim zemljama iz okruženja napravimo zajedničku strategiju za članstvo naših zemalja u EU – rekao je premijer Albanije, a da novinarima nealbanskih medija tom prilikom nije bio obezbeđen prevod njegovog govora, što je propust organizatora posete, ali i česta praksa ovdašnjih političara.

Rama je „zatražio ista prava za Albance na jugu Srbije kao što imaju i Srbi na Kosovu“, jer kako je rekao to je „mera evropskih vrednosti“. On je od lokalnih političara zatražio „da probleme rešavaju u okviru institucija Srbije“.

– Od premijera Vučića sam zatražio da probleme koji ovde postoje rešava zajedno sa ljudima koji ovde žive, i mislim da za to imam pozitivnu reakciju predsednika srpske vlade, rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari