Rama: Veštačko povlačenje paralela između Kosova i Ukrajine 1Foto: Aleksandar Roknić

Albanski premijer Edi Rama rekao je na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku da je Kosovo neodvojivi deo međunarodne stvarnosti. On je poručio da ruska agresija na Ukrajinu treba da služi kao zvono za uzbunu, ali da ne bi trebalo praviti paralele sa Kosovom, prenosi Reporteri.

On je naveo da je Zapadni Balkan u boljoj poziciji nego što je ikada bio, ali dodaje da je potrebno blisko sarađivati sa saveznicima kako bi povratak u prošlost bio nezamisliv.

„Svaka veštački povučena paralela između Kosova i Ukrajine treba da privuče pažnju bilo koga u ovoj zgradi, ali Kosovo je neodvojivi deo međunarodne realnosti. Ne bi trebalo da bude talac nikome sa lažnim tvrdnjama i opravdanjima, počev od pet država članica koje ne priznaju Kosovo“, poručio je Rama.

Prema njegovim rečima, potreban je mir između Ukrajine i Rusije što je pre moguće.

„Tražimo pravedan mir zasnovan na povelji ovih Ujedinjenih nacija, mir koji ne može da potkopa Ukrajinu i njena prava“, istakao je albanski premijer.

Albanija će, kako je rekao, i dalje stajati uz Ukrajinu, sve dok bude potrebno.

Rama je upozorio da se sprema još jedan na Bliskom istoku.

„Moramo ponovo da kalibriramo naš moralni kompas na Bliskom istoku, ali ne postoji kompas koji može normalizovati teror Hamasa, to je kao da pristanemo na koegzistiranje sa obrnutim oblikom nacizma“, rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari