Ramuš Haradinaj o kretanju Milana Radoičića dok je on bio na vlasti 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da će telo Fatona Hajrizija, kojeg su ubili srpski policajci, biti vraćeno na Kosovo samo ako Srbija želi da učini neku uslugu premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, jer prema njegovim rečima, potonji je čovek Srbije, prenosi KoSSev.

U intervjuu za EkonomiaOnline, Haradinaj je rekao da je sa dolaskom Kurtija na vlast, Milan Radoičić postao moćan preteći faktor za Kosovo.

„Radoičić je pobegao sa Kosova tokom moje vlade, policija je došla da ga uhapsi i nije ga našla tamo, i nije se više vratio. Tokom te vlade, Srpska lista i Radoičić su bili vrlo oprezni u svojim postupcima. U to vreme je formirana Vojska Kosova, kao i statut Trepče. Sa dolaskom Kurtija na vlast, Radoičić se vratio kao moćan preteći faktor za Kosovo, tako da se vidi razlika,“ rekao je Haradinaj.

„Kako bi sakrili sopstevene planove i sakrili pro-srpsku agendu, pre svega paze da ne napadnu OVK,“ rekao je Haradinaj.

On je dalje rekao da u vreme kada je kao komandant operativne zone Dukađini bio na ratištu, za Srbe je njegovo ime predstavljalo strah i trepet.

Prema njegovim rečima, Kurtijeva vlada je protiv svih učesnika rata.

„U slučaju kada sam se sreo sa Radoičićem, komandovao sam tada operativnim područjem ‘Dukađini’, i svoju sam dužnost u ratu izvršio 100 posto. Gde god da žive, Srbima je moje ime zvučalo strašno zbog rata. Premijer Vlade Kosova, koji je izašao pred Međunarodnim sud, i koji je proglašen nevinim: Čovek koji je formirao Vojsku Kosova, dok su se oni pobrinuli da prikriju svoju agendu. U parlamentu imamo slučaj glasanja Srpske liste i VV-a protiv veterana rata. Mislili su da će OVK i oni koji su život dali za Kosovo da ćute. Ali istina je da oni neće ćutati,“naveo je on.

Kurti ima zadatak da slabi Kosovo i da ojača Srbiju

Lider AAK-a rekao je da je Kurti čovek Srbije, dodajući da premijerovi poslovi nisu u korist Kosova, već u interesu Srbije.

Dalje, govorio je i o slučaju ubistva Fatona Hajrizija od strane srpske policije, koji je pobegao iz zatvora na Kosovu. Dok je premijer Kurti na sastanku Vlade zatražio da se ne heroizuje običan kriminalac, Haradinaj kaže da je Kurti učinio više lošeg Kosovu nego sam Hajrizi.

„Uz poštovanje prema mom narodu, ovaj čovek je čovek Srbije, njegovi poslovi nisu u korist Kosova već Srbije; on u velikoj meri slabi Kosovo i u velikoj meri jača interes Srbije i grupa koje ga ugrožavaju. On to radi po agendi, jer mu je to zadatak“.

„S obzirom na to da je Srbiji stalo do njega, i da ne dozvoli da njihov čovek padne, ukoliko budu trebali da daju neku moć Aljbinu, vratiće mu telo (Hajrizijevo, prim.red) i učiniti druge usluge. Lamentuju nad dinarom i drugim stvarima kako bi se kamuflirali i sakrili svog čoveka. Dakle, ovo je njihov čovek. Mislim da Aljbin čini mnogo više lošeg Kosovu nego Faton Hajrizi. Njegova dela i zločini su mnogo veći. Zlo koje je mogao da učini Faton Hajrizi, ovaj čini kao vođa države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari