Ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca osudili brojni zvaničnici iz Beograda i Prištine, ali i međunarodnih institucija 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca, naišlo je na oštre osude zvaničnog Beograda i Prištine, opozicionih stranaka u Srbiji ali i predstavnika međunarodnih institucija. Najavljen je i protest Srba sutra u Šrtpcu.

Juče su Stefan (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, dok su nosili badnjak, pucao Albanac iz kola u pokretu. Oni su zadobili prostrelne rane, jedan je pogođen u šaku, a drugi u rame. Kosovska policija objavila je da je priveden osumnjičeni za ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca A. K (M/K) star 33 godine.

Osim želja z abrz opotavak, izlazak pred lice pravde onih koji su učinili ovaj, moglo bi se reći, zločin, osnova je reakcija koje su došle od zvaničnika u Prištini i međunarodne zajendice.

Iz Srbije se ukazuje na to da ovaj događaj pokazuje ozbiljnost situacije u kojoj žive Srbi na Kosovu, za šta se krivi vlast u Prištini.

Oglasio se premijer Kosova Aljbin Kurti osuđujući ranjavanje uz đelju za brzim oporavkom ranjenima i najavom da će se osumnjičeni suočiti s pravosudnim organima.

„Najoštrije osuđujem napad na dva građanina Kosova u Štrpcu. Duboko zabrinuti zbog njihove povrede. Prema informacijama, mladići od 11 i 21 godine su van životne opasnosti i želim vam brz oporavak. Kosovska policija je već uhapsila osumnjičenog, koji bez sumnje mora i hoće da se suoči sa pravosudnim organima. Nadležne jedinice će nastaviti istrage dok se ne razjasne sve okolnosti ovog neprihvatljivog i za osudu čina“, napisao je Kurti.

Napad je osudila i predsednica Kosova Vjosa Osmani ističući da je ranjavanje dečaka nedopustivo i da je potrebno da se izvršilac napada privede pravdi.

Osim Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM i Srpske liste iz Hilandara gd eprovodi Božić oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na svom Instagram nalogu podelio sliku ranjenog dečaka Stefana na kojoj on drži tri podignuta prsta.

„Da si živ i zdrav, Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!“, napisao je Vučić uz fotografiju.

Nije izostala ni reakcija premijrke Ane Brnabić.

„Ni na pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opak zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi“, napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić koji je napad nazvao „brutalnim zločinom“ i upitao „hoće li međunarodna zajednica konačno shvatiti“ da antisrpska politika Alјbina Kurtija „ugrožava živote i proliva krv srpske dece na Kosovu“.

&nPatrijarh srpski Porfirije oglasio se povodom ranjavanja dečaka i mladića iz Štrpca rekavši da „su molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića je sa vama, draga moja deco iz Štrpca“.bsp;

Društvena mreža Instagram bila je platforma za prvu reakciju i patrijarha Porfirija, koji je napisao da „su molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića je sa vama, draga moja deco iz Štrpca“.

„Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelja sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Кosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici“, navodi se u objavi patrijarha na Instagramu.

Više predstavnika međunarodne zajednice osudilo je današnji napad i ranjavanje dvojice srpskih mladića kod Štrpca na jugu Kosova i zatražilo kažnjavanje napadača.

„Svi moraju da osude ovo nasilje“, napisao je na Tviteru bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Šef pravosudne misija EU na Kosovu (EULEX) Lars-Gunar Vigemark napad je nazvao „besmislenim“ i poželeo ranjenim mladićima brz oporavak.

„Naše misli su sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom“, naveo je Vigemark i istovremeno pohvalio kosovsku policiju „za brzo reagovanje i hapšenje osumnjičenog“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je, najoštrije osuđujući napad poželeo ranjenim madićima brz i potpu oporavak i poručio da je neophodno suočavanje s mržnjom i nasljem.

„Sa mržnjom i nasiljem se mora odlučno suočiti. Počinilac mora odmah biti priveden pravdi. Ne može biti nekažnjavanja“, poručio je Bilčik. A reagovao je i portparol Evropske kosomije Peter Stano, koji je ukazao na to da je važno da vlast u potpunosti istraži ovaj grozni zločin i da pravda bude zadovoljena.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hivenijer izjavio je da su SAD šokirane i da osuđuju ranjavanje.

Osim zvaničnika iz Beograda reagovala je i opozicija. Između ostalih Stranka slobode i pravde saopštenjem i lider pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš.

„Pucnji u jedanaestogodišnjeg Stefana i dvadesetjednogodišnjeg Miloša Stojanovića od strane pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, najbolji su dokaz u kakvim uslovima živi srpski narod na Kosovu i Metohiji, saopštila je Stranka slobode i pravde.

Kako se dodaje u saopštenju, jedan dečiji život se na Badnji dan umalo ugasio zbog bezumne mržnje koja vlada Kosovom i 23 godine posle rata.

„To što se dogodilo je najbolji pokazatelj do čega dovodi stalno podizanje tenzija i izazivanje konflikata od strane Aljbina Kurtija i njegovih saradnika. Jedini način za normalizaciju ne samo odnosa Beograda i Prištine, već pre svega za normalizaciju života za Srbe, ali i Albance na Kosovu, jeste promena odnosa međunarodne zajednice prema onima koji konstantno sprečavaju da do normalizacije dođe“, smatraju u SSP.

Ponoš reagovao je na ranjavanje dvojice mladića juče kod Štrpca i naveo da bi premijer Kosova Aljbin Kurti da zabašuri stvar tako što osudi napad.

Ponoš se Kurtiju obratio na društvenim mrežama i napisao da je pucanje na decu samo zato što su Srbi odraz njegove politike.

„Kurti bi da zabašuri stvar tako što osudi napad. Kad predstavnik tvojih snaga reda puca na decu samo zato što su Srbi, onda je to i tvoja odgovornost! To je odraz tvoje politike koju si mu sipao u glavu dok si mu davao oružje u ruke. A ti bi s tom politikom u Savet Evrope“, napisao je Ponoš na Fejsbuku i Tviteru.

Gradonačelnik Štrpca u kojoj se ranjavanje desilo, Dalibor Jevtić, koji je i visokopozicioniran funkcioner Srpske liste najavio je protest u ovoj opštini. Protest je, kako prenosi Kosovo online zakazan za isti dan, i u isto vreme, za kada su prethodno oponenti postupaka srpske vlasti i Srpske liste na Severu, najavili svoje okupljanje u Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari