Od Ošišanog ježa do Nove: Ko je Ranko Pivljanin, Tijanićev naslednik po duhovitosti? 1Amir Hamzagic/ATAImages

Da se prethodni laureati ne uvrede, Ranko Pivljanin, ovogodišnji dobitnik nagrade UNS koju dodeljuje za borbenost u novinarstvu, najsličniji je od svih sa Aleksandrom Tijanićem, po kome nagrada nosi ime, po određenoj osobini. A to je duhovitost.

Tijanićeva duhovitost umela je međutim često da pređe meru, dok se za Pivljanina to ne može reći. On uostalom pripada mlađoj generaciji novinara koja je počinjala da radi u krvavom vihoru bratoubilačkih ratova i kojoj se ništa nije praštalo za razliku od Tijanićeve mladosti.

Još tokom studiranja na FPN, fakultet je, pak za razliku od Tijanića i završio, Pivljanin je umeo da nasmeje pun amfiteatar, upadicom, kada se na primer govori o političkom sistemu umiruće Jugoslavije, da primeti da smo mi senka senkine senke Platonove pećine.

Još tada je bio omiljen, stalno je nosio knjige, časopise, stalno čitao i stalno pisao, na FPN je i došao pošto je odslušao dva semestra na književnosti na Filološkom fakultetu.

Proglašen je za najboljeg mladog satiričara Jugoslavije 1992. što je možda i satira sama po sebi, imajući u vidu državni lom u kome smo tada bili.

Naredni dugi niz godina se bavio i satirom, a satirične priloge objavljivao u beogradskim dnevnim novinama, radiju i televiziji, ali ne samo njih.

Svih tih godina, kada pročitate potpis Ranka Pivljanina u štampi, znali biste da sledi tekst koji nadilazi novinarstvo i uranja u literaturu, da je pred vama novela ili pripovetka koju ste pro bono dobili za cenu novina.

Pivljanin je bio autor satiričnog Ošišanog ježa, novinar i urednik u Studentu, reporter Borbe, a 23 godine je proveo u Blicu.

Trenutno je na poziciji glavnog i odgovornog urednika novina Nova, a u Novoj je i od osnivanja, pokazujući da se i u politici Srbije uvek može ispričati dobra priča. Naime, i kad piše političke kolumne, uvek ima taj svojstveni pečat književnosti i prirodno dobre satire, koji je postao tako redak u srpskom novinarstvu, i koji se nadomeštava usiljenom instant sprdnjom.

Ranko Pivljanin je rođen 1967. u Pljevljima o kojima uvek rado priča. U jednom intervjuu je pomenuo da mu je pradeda bio Bajo Pivljanin, pripadnik Kraljeve vojske, nosilac medalje Obilić, i u svoje vreme predsednik gotovuške opštine, vođa Raoničke bune, koji je poginuo 1943.

Pivljanin je oženjen novinarkom, iz dva braka ima dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari