Raša Nedeljkov (CRTA): Izborni dan bio je loš 1foto: L. Stevanović

“Rezultati izbora su kompromitovani na 9 odsto biračkih mesta. Izbori se ne mogu smatrati slobodnom i poštenim, mada to ne može uticati na pobedu najjače liste”, istakao je Raša Nedeljkov, programski direktor NVO CRTA.

Nedeljkov rekao da je posmatračka misija CRTA zabeležila da je na ove izbore izašlo oko 200 hiljada birača manje nego na decembarskim izborima, te da je legitimitet ovih izbora upitan.

“Izbori se ne mogu posmatrati izolovano jer su nastavak izbornog procesa iz decembra. Ovo je drugo, manje loše poluvreme utakmice koje se igralo prljavo u prvom poluvremenu”, ocenio je Nedeljkov.

Dodao je da je kvalitet izbornog procesa tokom izbornog dana drastično lošiji od onog od pre dve godine i da su se svi problemi koji već godinama devolviraju izbore nastavili, od biračkog spiska preko medijske neravnopravnosti do pritiska na birače.

Predstavnici CRTA-e (Centar za transparentnost, istraživanje i odgovornost) predstavili su danas, na konferenciji za novinare, nalaze svoje posmatračke misije na lokalnim izborima 2. juna.

Sada je na izbore izašlo oko 200 hiljada birača manje nego u decembru i uprkos ubedljivoj većini na osnovu koje će biti formirana beogradska vlast, njen legitimitet biće upitan jer je proizašla iz izbornog procesa koji je bio daleko ispod standarda za demokratske izbore, navodi se u analizi CRTA-e.

Posmatrači su, kako se navodi, beležili pojedinačne slučajeve težih nepravilnosti koje su narušavale integritet glasanja.

Zabrinjava činjenica da je na 33 odsto biračkih mesta zabeleženo narušavanje tajnosti glasanja i to dominantno zbog fotografisanja glasačkih listića iza paravana (29 odsto biračkih mesta). Vođenje paralelnih evidencija unutar biračkih mesta zabeleženo je na 8 odsto biračkih mesta, navodi se u analizi.

Na 22 odsto biračkih mesta nisu dosledno sprovođene procedure provere da li je birač prethodno glasao, dok identitet birača nije proveravan na 5 odsto (posmatranih) biračkih mesta. Na 1 odsto biračkih mesta zabeležne su situacije višestrukog glasanja, gde je jedan birač ubacio više listića u glasačku kutiju, navodi se u analizi.

Na 19 odsto (posmatranih) biračkih mesta bilo je slučajeva da birač nije mogao da bude pronađen u biračkom spisku, što se barem donekle može objasniti lošom komunikacijom državnih organa u vezi s izmenama teritorije koju pokrivaju biračka mesta, ali i promenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku u nedeljama pre izbornog dana. Na 14 odsto biračkih mesta zabeleženi su slučajevi da birači nisu glasali lično, navodi se u analizi CRTA-e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari