Raša Nedeljkov (CRTA): Prvi deo izborne kampanje obelezila je neravnopravnost, sumnja i pretnje 1L. Stevanović

Organizacija civilnog drustva CRTA iznela je preliminarne rezultate svog istraživanja o atmosferi tokom prve polovine predizborne kampanje.

Programski direktor i šef posmatračke misije CRTE Raša Nedeljkov na konferenciji za štampu stavio je trenutnu atmosferu predizbornog procesa u kontekst trenuta kada su izbori raspisani.

Podsetio je da su izbori vanredni, raspisani u najkraćem roku i da ih je pratila tenzija građanskih protesta koji su bili uzrokovani majskim tragedijama.

Skrenuo je pažnju na izrazitu neravnopravnost koja je najvidljivija u medijskom prostoru i skrenuo pažnju na zloupotrebu drzavnih institucija od strane vlasti za vreme ove kampanje.

Tokom ovog perioda CRTA je zabeležila 450 posta drzavnih funkcionera mestima gde će se odigrati lokalni izbori u decembru i 50 instanci u kojima je zabeležena zloupotreba javnih resursa.

Nedeljkov je rekao da CRTA apeluje na nadležne institucije da tade svoj posao i da princip nekažnjivosti koji je sveprisutan kako u ovom tako i u prethodnim predizbornim ciklusima mora biti obustavljen.

Tamara Branković, zamenica programskog direktora CRTE, istakla je dominantno prisustvo jedne liste u medijskom prostoru – lista Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane.

Branković je istakla da je tokom ove kampanje izrazito teško odvojiti aktivnosti SNS-a od aktivnosti države, njenih istitucija i funkcionera. Spomenula je izjednačavanje lika predsednika Aleksandra Vučića sa državom te da u neku ruku izgleda kao da se na izborima kandiduje država Srbija.

Iznela je podatak da 81 odsto medijskog prostora u ovoj izbornoj kampanji popunjava vlast, a tek 19 odsto opozicija. Skrenuo je pažnju medijima sa nacionalnom frekvencijom a naročito javnom servisu da mora da se stane na put iluziji pluralizma koja se plasira u medijima. Televizija B92 ocenjena je kao daleko najprostranija.

Pavle Dimitrijević, direktor pravnih poslova CRTE, rekao je da je CRTA do sada podnela 21 prijavu nadležnim institucijama u ovom izbornom ciklusu. Prijave se između ostalog tiču zloupotrebe javnih resursa, negativne i funcionerske kampanje kao i prijave samih funkcionera i stranaka za ponašanje izvan okvira predviđenih izbornim pravilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari