Raša Nedeljkov: Izbori u Srbiji odavno prestali da budu izvor demokratije 1foto FoNet Zoran Mrđa

„Imaćemo izbore sigurno, samo je pitanja kada i koje. Ono što sigurno znamo, ako se budu poštovali zakoni ove zemlje, jeste da ćemo na proleće imati lokalne izbore u nekih 150 opština i gradova širom Srbije“, istakao je programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

Govoreći za televiziju N1, Nedeljkov je istakao da se konstantno licitiranje o datumu izbora govori o velikoj političkoj, insititucionalnoj nestabilnost koja sa sobom nosi ekonomsku nestabilnost.

On smatra da je to jedna od odlika vladanja, kao i da se izbori u Srbiji odavno prestali da budu izvor demokratije.

„Postali su mehanizam vladanja gde se konstantim raspisivanjem vandrednih izbora, svi akteri stavljaju u neko vanredno stanje“, ističe Nedeljkov.

Kako ističe, u prethodnim izbornim ciklusima mogli smo da vidimo kako se u poslednjem trenutku stvari i pravila menjaju.

„Naravno da se sve to radi kako bi se pozicija stranaka na vlasti dodatno ojačala. I možemo da se složimo oko toga da je to prirodna motivacija svake stranke svuda u svetu. Da svaki igrač u bilo kakvoj utakmici prema sebi kroji pravila. Zato bi trebalo da postoje nezavisne institucije, neke sudije, neki redari koji pokušavaju da te igrače uguraju u okvire zakona. E, to kod nas ne postoji“, ocenjuje Raša Nedeljkov.

Kada je reč o tome da li će biti održani beogradski izbori, Nedeljkov objašnjava da uvek treba odgovore tražiti u pravcu rejtinga i matematike „u kojoj kombinaciji stranke na vlasti duže ostaju bez bilo kakve konkurencije u ovim ljušturama od institucija“.

“Ja ne mogu da budem u glavi jednog čoveka koji nažalost donosi sve odluke. Verovatno matematička kalkulacija govori da nije vreme za beogradske izbore. Kada ta kalkulacija bude povoljna po vladajuću strukturu tada će biti izbora“, ocenjuje on.

Prema rečima Nedeljkova, u 2022. godini predsednik se građanima obraćao 300 dana, nekada više puta tokom dana, u proseku 40 minuta dnevno.

„To su zastrašujući podaci. To nam govori da mi nikakvog pluralizma nemamo, kao i o ozbiljnom političkom siromaštvu u našoj zemlji“, ističe Nedeljkov.

Nedeljkov ističe da su građani na ulicama svojom masovnošću i doslednošću pokazali da su dostojanstveni borci za nekakvu drugačiju Srbiju.

„Govorimo o preko 240 protesta u preko 40 gradova i opština širom Srbije u prethodnih nekoliko meseci, naročito u malim sredinama gde su izloženi pritiscima i medijskom blaćenju. Uprkos svim vremenskim neprilikama, od oluja do nesnosnih vrućina, građani su na ulicama. Traže da država nauči nešto iz svojih grešaka, da ne dođe do eksplozije nasilja kao što smo imali u maju mesecu ove godine. Na svakom koraku imamo spomenike javašluka i korupcije, to građani vide i traže nešto bolje“, objašnjava programski direktor CRTE.

On ističe da je jedna od glavnih odlika demokratije smenjivost vlasti i da to ne treba doživljavati tragično.

„Ne znači uvek nužno da je sinergija određenih izbora dobra za jednu političku grupaciju. Nekada okolnosti govore da je bolje da se izbori razdvoje. U ovom trenutku je važno da političari, pa bilo oni u vlasti, bilo u opoziciji, prepoznaju probleme građana i na osnovu toga kreiraju politike, a ne da se držimo praznih obećanja koja recikliramo godinama“, ocenjuje Nedeljkov.

Nada se da će opozicija umeti da pretoči probleme sa ulice u politike i da će sa tim izaći na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari