Raša Nedeljkov: Izmenama izbornog zakona, ugrožena prava i zaštita glasača 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Imajući u vidu da se izborni zakoni usvajaju tik pred raspisivanje izbora a da se njima menjaju izborna pravila koja su decenijama važila, ne očekujemo bitne kvalitativne pomake kada je reč unapređenju uslova za demokratske i fer izbore, kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, govoreći o postignutom stepenu u poboljšanju izbornih uslova, uoči 3. aprila.

Ujedno, napominje on, ove izmene koje su rezultat dogovora proizašlih iz međustranačkih dijaloga ne utiču na dublji način na ključne probleme u vezi s izbornim uslovima: medijsku neravnopravnost učesnika izbora, rasprostranjenu praksu funkcionerske kampanje, odnosno zloupotrebe javne funkcije, zloupotrebu javnih resursa i pritiske na birače.

– Razlozi za loše izborne uslove nisu u tolikoj meri u zakonima, koliko u načinu na koji se zakoni (ne)primenjuju, odnosno u (ne)radu institucija koje su dužne da štite integritet izbora i javni interes. Inertnosti nadležnih institucija (Agencije za sprečavanje korupcije, Regulatornog tela za elektronske medije, tužilaštva) da kontrolišu sprovođenje zakona ali i da reaguju u slučajevima kada se zakon krši svedočili smo u prethodnim izbornim procesima – ističe naš sagovornik.

Raša Nedeljkov: Izmenama izbornog zakona, ugrožena prava i zaštita glasača 2
foto FoNet Milica Vučković

Prema njegovim rečima, iako ima i određenih pozitivnih novina, kao što su regulisanje statusa posmatrača i zabrana vođenja paralelnih spiskova birača, posebno brinu izmene koje mogu da ugroze zaštitu prava birača, u smislu pravnih lekova koje imaju na raspolaganju i rokova u kojim mogu da ih iskoriste.

– Predviđenim izmenama, ukoliko budu usvojene, građani neće moći da podnesu prigovor ako budu svedoci kršenja zakona ili nepravilnosti na biračkom mestu već jedino ukoliko njima lično bude uskraćeno biračko pravo – zaključuje Raša Nedeljkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari