Rašković Ivić: Najpre treba promeniti stil vladanja 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Petodnevna rasprava o budžetu Srbije za narednu godinu i nemogućnost opozicije da brani svoje amandmane, kao i različiti aršini prema poslanicima vlasti i opozicije, nametnuli su pitanje da li skupštinski poslovnik o radu treba menjati ili ga samo dosledno primenjivati.

I dok pojedini opozicioni poslanici tvrde da je „situacija zrela za promenu rigidnog i restriktivnog Poslovnika koji je skrojen po meri većine“, drugi smatraju da nema tog poslovnika koji većina ne bi mogla da zloupotrebi. Vlast, međutim, podseća da je taj poslovnik doneo prethodni režim na čelu sa Demokratskom strankom i da nije jasno zbog čega su ranije njegove odredbe bile dobre, a sada su restriktivne.

Vlast podseća i da je autor tog Poslovnika Nenad Konstantinović, nekada poslanik DS, a sada SDS, a da je Gordana Čomić, poslanica DS, usavršila njegovu primenu vodeći sednice parlamenta. „Opozicija, i to veći broj opozicionih stranaka, isti je poslovnik donela u vreme kada je bila na vlasti. Prava i ovlašćenja poslanika i tada i sada su bila ista, pa nije jasno šta je to što im smeta sada, a nije im smetalo u vreme kada su kao vlast postupali po tom istom poslovniku“, kaže za Danas Neđo Jovanović, zamenik šefa poslaničke grupe SPS, dok naprednjak Vladimir Đukanović ne vidi razlog zbog čega je opozicija nezadovoljna nečim što je sama donela.

Komentarišući tvrdnje predstavnika vlasti, poslanik Đorđe Vukadinović kaže da je to „još jedno licemerje kome pribegava vlast, zaklanjajući se i pravdajući se da je poslovnik donela Demokratska stranka“. On napominje da je vlast imala pet godina da promeni Poslovnik koji su doneli njihovi prethodnici, ali to nisu učinili iako imaju skupštinsku većinu potrebnu za njegovu promenu.

– Oni su do te mere usavršili primenu rigidnih odredbi, koje su demokrate svojevremeno uvele baš zbog njihove opstrukcije, tako da je danas opozicija dovedena u situaciju da ne može da dobije repliku, da nema pravo da se brani iako je napadaju i da čak nema pravo da brani svoje amandmane, što je njen posao u osnovi, kaže Vukadinović i dodaje da „nema tog poslovnika koji vlast ne bi zloupotrebila, jer je osnovni problem većine baš nedostatak političke volje i kulture“.

I Boško Obradović, lider Dveri, smatra da ne postoji idealan poslovnik. „Ovaj jeste restriktivan, ali njegova primena zavisi od vladajuće većine. Demokratama nije pomoglo da ostanu na vlasti time što su počeli da koriste restriktivne mere, naprotiv. Isto će se dogoditi i naprednjacima“, ističe Obradović, dok Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, smatra da je „odavno sazrelo da se smeni Maja Gojković sa mesta predsednika parlamenta“. „Ona je ta koja ne postupa po poslovniku koji je usvojen u skupštini 2010, nego kršenjem poslovnika želi da obesmisli parlament kao demokratsku instituciju“, kaže Đurišić.

I Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog Kluba Nova Srbija za spas Srbije, smatra da treba menjati stil vladanja i vođenja sednice parlamenta. „Sve se pretvorilo u vulgarno iživljavanje vlasti nad opozicijom, iživljavanje vlasti nad opozicijom, u takmičenje ko će se pohvalama najviše umiliti Caru i ko će biti prvak u vređanju opozicije“, napominje Rašković Ivić i dodaje da se „prvi put u istoriji parlamentarizma dogodilo da vlast besmislenim amandmanima opstruiše rad parlamenta i sprečava opoziciju da govori“.

Da volja za promenom Poslovnika ne postoji smatra i lider radikala Vojislav Šešelj, jer, kako kaže, naprednjaci „primenjujući Poslovnik Dosmanlija imaju dobar izgovor“, da i dalje upravljaju nedemokratskim metodama. „Gašenje demokratije ne može biti u interesu bilo koga, a ova vlast je, ne dozvoljavajući opoziciji da govori o amandmanima, ugasila to svetlo u parlamentu“, kaže Šešelj i dodaje da se Poslovnik mora menjati, jer vlast godinu dana na improvizovan način primenjuje stari poslovnik, ali i da ta ista vlast mora da pokrene inicijativu za njegovu promenu. „Za to ne postoji ni saglasnost, ni volja“, zaključuje on.

Čomić: Ruganje pravima i obavezama

Komentarišući pravdanje vlasti da oni jedino primenjuju Poslovnik koji su doneli Konstantinović i Čomić, poslanica DS kaže da većina poslovnik može da promeni kad kod hoće, ako ne valja. Čomić podseća i da se u duhu parlamentarizma poslovnik menja konsenzusom, po predlogu Radne grupe koju osniva radno telo skupštine, ali da takve inicijative nema. „Konsenzusa nikad još nije bilo, a vladajuća većina je vlasna da ga svojom voljom menja kad god hoće. Svaki izgovor da to ne učini je ruganje sopstvenim pravima i obavezama, zaključuje Gordana Čomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari