Rašković Ivić: Neka kodeks ponašanja režim sam donosi 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Nema tog etičkog kodeksa koji može da donese Maja Gojković, koja je pogazila sve etičke standarde kao najveći politički preletač u novijoj političkoj istoriji Srbije. Uslov za bilo kakve promene stanja u parlamentu je smena Maje Gojković“.

To kaže za Danas Boško Obradović, lider Dveri, komentarišući poziv predsednice Skupštine Srbije opoziciji da se vrate u skupštinske klupe zbog izrade Poslovnika o radu i Kodeksa o ponašanju. Cilj je da se onemogući neprimereno ponašanje kao što su uvrede poslanika na račun novinarke Danasa koje je izrekao prošle sedmice lider radikala Vojislav Šešelj.

Komentarišući to što se Gojkovićeva o Šešeljevim izrečenim uvredama sa skupštinske govornice oglasila nakon nedelju dana i što njemu nije izrečena ni opomena, Obradović kaže da je to stoga što je Šešelj na Vučićevom platnom spisku i deo vladajućeg režima. „Zato je pod zaštitom vlasti i sve mu je dozvoljeno u Skupštini, jer radi za vlast“, kaže Obradović.

Gojkovićeva je na potpisivanju sporazuma sa Privrednom komorom Srbije rekla i da bi u pripremi novog Poslovnika trebalo da se razmotri da li treba za neprimereno ponašanje poslanike kažnjavati drugim merama osim opomene.

„Moramo da donesemo kodeks o ponašanju, odnosno etički kodeks, jer se poslanici pozivaju na pravo da iznose sve i svašta i da ne mogu da odgovaraju za ono što izgovore“, rekla je Gojkovićeva i ocenila da će priprema etičkog kodeksa biti „delikatan“ posao i da je važno da u tome učestvuje i opozicija, kako bi se našla prava mera – da ne bude ugroženo pravo poslanika da iznose svoje mišljenje i da se onemoguće neprimerene i uvredljive izjave. Po njenim rečima, ne bi smelo da se tim kodeksom uvede verbalni delikt, za čim „vapi jedan deo javnosti“, a što bi bila, kako je istakla, „veoma opasna stvar“.

Gordana Čomić, poslanica Demokratske stranke, ne veruje u donošenje etičkog kodeksa, jer, kako kaže, kada se ne razume koncept etike javnog posla, onda nema razloga za donošenje nekog akta o etičkom ponašanju. Ona smatra da bi u slučaju Šešelja jedina etička odluka bila „oduzimanje mandata osuđenom ratnom zločincu“. „Odluku o tome da li će se lišiti njegovih usluga može da donese samo predsednik Srbije. Pošto ne očekujem da će se vlast odreći verbalnih i svakih drugih gadosti koje Šešelj isporučuje, može se govoriti samo o nerazumevanju koncepta etike i da to nije da radiš ono što je sramotno, ali korisno, već da se povinuješ vladavini prava“, ističe Čomićeva.

I Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, smatra da je Šešelj deo vlasti kome je dodeljena uloga da govori ono što režim misli, a ne sme da kaže da mu ne ostanu „fleke na evropskom kostimu“. Ona podseća da se o neophodnosti donošenja kodeksa ponašanja govori poslednje tri godine, a sada se ta obnovljena priča koristi kao mamac za povratak opozicije u Skupštinu.

„Neka kodeks ponašanja režim za sada sam donosi i u praksi uvežbava“, kaže Rašković Ivić. Sa njom se slaže i Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde, ali i pojašnjava da se prava opozicija obavezala građanima na bojkot i da nema namere da tu obavezu pogazi. Podseća i da je opozicija iz parlamenta i izašla upravo zbog najgorih mogućih uvreda i iznošenja najodvratnijih laži vladajuće koalicije, dok su predsedavajući takvo ponašanje tolerisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari