Raspiruje se sukob između „naroda“ i „građana“

Sociolog Srećko Mihailović za Danas o rastućoj napetosti u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Sve se zakuvalo u CIA-NATO kuhinji, a politikantske elite su konobari koji to zakuvano serviraju, zanoseći se da su šefovi kuhinje. Naivni sledbenici lidera tzv. opozicije i „revolucionara“ Trifunovića“ služe samo neprijateljima Srbije i srpskog naroda. Vučić je u svojim kompromisima i pragmatizmom i ustupcima (iako je izvesna doza toga neizbežan element vodjenja politike) otišao predaleko i time dozvolio antisrpskom zapadu da zauzmu pozicije ucenjivača i diktatora uslova pod kojima Srbi treba da se povinuju zahtevima zapadnih sila i postanu njihov vazal . Sada je teško nazad, a ovi što protestuju idu na ruku onima koji „zakuvavaju“ .

    1. Kolega eks, vas komentar je dobio nagradu centrale kao najbolji u zanru „zavera CIA, Vatikana, Sorosa“. Nagrada je specijalitet nase kuhinje. Molim vas dodjite do stranacke menze da vas ugostimo sa vrhunskim toplim sendvicima i najboljim domacim sokovima.

    2. E bas takvi kao ti, koji nisu ni za jedne ni za druge, su u stvari omiljeni kod Vucica, jer zahvaljujuci vama on ce ostati na vlasti dok god bude zeleo. To ti je isto kao sto su Rusi i Kinezi bili uzdrzani u UN kada se glasalo o sankcijama protiv Jugoslavije. Njihova uzdrzanost je u stvari precutna i nedirektna podrska

  2. Ako je narod na selu onda je celog veka bio podcinjen gradjanstvu iz grada.

  3. Zbilja nemam zamerke na analizu. Ali volela bih da čujem mudar i delatan predlog, šta učiniti?

    1. Draga Nina,
      setio sam se vica kada su sumu zauzimali
      cas “nemci“cas “partizani“.
      To je dojadilo sumaru pa dosao i rasterao i jedne i druge.
      Mislim da je nama bas potreban SUMAR!

  4. Citat: “ Danas na delu imamo raspaljivanje sukoba i nastojanje oba dela političke elite da u frontalni sukob uvedu „narod“ i „građane“.“
    Cemu sluzi ovo trpanje rezima i opozicije u istu pricu, zasto ih izjednacavate? Opozicija protestuje jer joj je dijalog u parlamentu uskracen a mediji sa nacionalnom frekfencijom zatvoreni, opozicja nema druge nego da se bori protestima i demostracijama. Rezim sa druge strane ne zeli da ista menja, plus doliva ulje na vatru… Gospodin Srecko ili nije u stanju da sagleda cinjenice, ili ima neku drugu „agendu“.

    1. Ne trpa Srećko Mihajlović vlast i opoziciju u isti koš, već ih tako svrstavaju njihove politiuke i partijski programi.
      U tom smislu među njima razlike skoro i da nema. Svi su za neoliberalni kapitalizam, svi su za EU, svi za Kosovo, svi za deregulaciju radnog zakonodavstva, svi za pravnu državu koja će striktno provoditi zakone, bez obzira što su nepravedni.
      Priča o slobodama, posebno o slobodama medija, je u funkciji smenjivanja krte, murte i demirte.
      Nije Srećko slučajno stavio navodnike kada je govorio o građanima i narodu. Društvo je duboko klasno podeljeno i SVI etablirani politički akteri bi da tu stvar zabašure nacionalizmom.
      Eventualni „frontalni sukob“ (eufemizam za građanski rat) je moguć samo kao nacinalni sukob ili klasni sukob.
      Ovako profilisane partije srećom nisu u stanju da podele „građane“ i „narod“ do mere da se iskrve, jer u tom sukobu ni „građani“ ni „narod“ ne mogu ostvariti svoje interese.

  5. Poštovani gospodine, ja ovde ne vidim ni narod ni građane kako Vi kažete. Ja samo vidim ostrašćenu bulumentu na obe, ili bolje rečeno na više strana. Svi pametni i puni ideja kako i ovo malo Srbije uniziti i upropastiti. Nijedna politička opcija, slovom i brojevima, nije zainteresovana za narod a ni za građane, šta god to bilo. Ovde je u pitanju samo privatan biznis, odnosno kako smuljati i proklete pare strpati u svoj džep. Gde god se okrenete imate monopole i nelojalnu konkurenciju. Zakon o javnim nabavkama je meka za lopove i korumpirane političare. To mi govori iskustvo iz poslednjih dvadesetak godina. Stranke na vlasti se menjaju ali ne i metode za drpanje para. Kako ući u bolje sutra, ni na vidiku. Muka mi je od obećanja, normalno pre izbora, o nekakvim ekspertima u Vladi a posle, sve moj do mojega. Dolaze kao slepci na vlast a posle par meseci postaju elita sa punim džepovima. To je realnost. Dok neko ne uvede prinudnu upravu nad državom nema nam spasa.
    PS. Moraću da javim mojoj baba Juli, koja misli da je seljanka, da je u stvari građanka. I ona je protiv Vučića a to joj valjda daje novi status. Moći će bar po selu da se hvali.

  6. I kamo odgovor na pitanje koliko je gradjanski rat daleko ili uopšte moguć? Ne tražim ja da vaš sagovornik bude Baba Vanga, ali neka bar da neko mišljenje shodno svojim godinama, profesiji i iskustvu. Ovakav odgovor da ce „gaće krvariti samo narod“ možemo i u horoskopu da pročitamo.

  7. Draga Nina,
    setio sam se vica kada su sumu zauzimali
    cas “nemci“cas “partizani“.
    To je dojadilo sumaru pa dosao i rasterao i jedne i druge.
    Mislim da je nama bas potreban SUMAR!

  8. ČITAOCI TRAŽE ODGOVOR OD GOSPODINA SREĆKA KO ĆE POBEDITI IZMEĐU „NARODA“ I „GRAĐANA“. GRAĐANI ĆE OSTATI KRATKIH RUKAVA JER SE NEZNA KO JE „VOĐA“ I NEMAJU TAČNO ODREĐENE ZAHTEVE.
    „VOĐA“ NARODA HRANI NAROD „MURTI-BING“ PILULAMA I KOD NJEGOVIH PODANIKA VLADA „ZAROBLJENI UM “ TAKO KAŽE NOBELOVAC ČESLAV MILOŠ.

  9. Manipulacija gradjanima trenutno na obe strane. Setaci manipulisu gradjanstvom koje ne zeli Obradovica, Djilasa, Jeremica, a vlast manipulise zenama, izmedju ostalog. Moje obrazovanje i kultura mi ne dozvoljavaju da podrzim ni jedne ni druge.

    1. Da, lepo teoretski ali ako nam se jednako ne sviđaju to je ipak podrska jednima.Pogodite kome?

    2. E takve kao ti,neutralne, Vucic obozava, jer to znaci da ce vladati dok god bude hteo

  10. Stvarno ne vidim gde su te dve političke „elite“, a pogotovo gde je to tokom protesta propagirana bilo koja politička ideja osim elementarnih zahteva za slobodne medie i slobodne izbore?Vladajuća stranka nema ideologiju već je isključivo interesna grupa organizovana po principu radikalnih verskih sekti u kojima je lider zaštićen dogmom,Svaka sumnja u odluke i propovedi prvosveštenika se smatra za jeres i kao takva mora po tumačenju „vernika“ biti anatemisana i po mogućnosti eliminisana svim sredstvima.Ako gospodin u ovakvoj situaciji vidi sukob dve političke opcije onda dolazim do zaključka da mogu na stojadina staviti amblem“BMW“-a i tvrditi da vozim ponati nemački brend.

  11. Da li je sve jedno da li cemo ziveti u demokratiji ili u autokratiji? Uredjenoj ili partijskoj drzavi? Zasto se odavde bezi glavom bez obzira? Sta se sugerise ovom pricom?

  12. Kojih gradjana? Ako je srednja klasa gasena zadnjih 30 god. a sa druge strane 500000 najskolovanijih upravo iz te klase otislo u inostranstvo? Bakice udovice iz centra jos mozda pripadaju gradjanstvu, ali se one nece prljati politikom. Ovo je zamena teza: niti su za poziciju samo ratari, niti su Djido i kompanija u stanju da okupe nekakve nadrigradjane. Sve su to isti zemljaci, samo je prvih znatno vise.

  13. mnogo se owih vucicevih analiticara pojawljuje u zadnje wreme….izgleda da koferi ponowo rade

  14. Ja o ovome pricam vec par godina. S tim da se ipak mora reci da je ovih prvih mnogo vise. Postoje i treci, oni koji ne vole ni prve a ni druge. U ovakvoj postavci oni su precutna podrska vlasti, ali da su okolnosti drugacije bili bi precutna podrska opoziciji. Opozicija u stvari ima veci problem kako da ubedi deo vecine „naroda“ da joj se prikloni, a samim tim ce i precutno dobiti ove sto ne glasaju. Opozicija stalno spominje apoliticne dok je resenje na drugoj strani. Drugim recima za sada je sve to misija nemoguca i ko zna koliko ce proci vremena dok se gradjanski pokret i drustvo ne izbore sa grabezljivima u svojim redovima kaoi trojanskim konjicima…

  15. Gospodine Mihailovicu, da li ste i Vi na sendvicu?
    Ja setam i setacu sve bucnije i sve glasnije!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.