Raspoređeni odbornički mandati u Nišu: SNS ima tesnu većinu 1Skupština grada Niša: Foto Vesna Torović

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu dodelila je mandate budućim odbornicima, a prema toj raspodeli, 30 mandata dodeljeno je listi oko Srpske napredne stranke (SNS), 16 Grupi građana “Dr Dragan Milić”, deset listi “Biramo Niš”, po dva listama “Kreni-promeni – I ja sam Niš” i “Ujedinjeni – Nada za Niš”, dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci

GIK je dodelila mandate gotovo dva meseca nakon što su održani lokalni izbori i brojnih pokušaja opozicije da dokaže izbornu krađu prigovorima i žalbama, koje su GIK i Viši sud odbili, prenose Južne vesti.

Lista oko SNS bi sa Ruskom strankom mogla imati tesnu većinu u niškom parlamentu, odnosno 31 odbornika od ukupno 61.

Dosadašnji predsednik Skupštine Niša trebalo bi, prema Zakonu o lokalnim izborima, da sazove
konstitutivnu sednica najkasnije deset dana nakon dodele mandata. Sednica može da se održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

To je ista raspodela mandata koja je bila i prema prvim preliminarnim rezultatima koje je GIK objavila 3. juna, dan nakon izbora i nekoliko sati nakon što je udruženja opozicija proglasila pobedu.

Pobedu su u izbornoj noći 2. juna proglasili i SNS i opozicija, a 3. juna ujutro je podatke da većinu imaju četiri opozicione liste saopštio i Cesid. GIK je, međutim, saopštila potom da lista oko SNS ipak ima 30 mandata, kao i opozicija, a da Ruska stranka ima jedan mandat.

Na rešenje o dodeli mandata može se podneti žalba u roku od 72 sata Višem sudu, koji potom donosi presudu u roku od 72 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari