Uprkos nezvaničnim najavama, juče u vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista nije bilo moguće potvrditi da li je završeno ovogodišnje majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Iako je bilo najavljeno da je Sabor završava jučerašnjom prepodnevnom sednicom, zasedanje je nastavljeno i po podne.

Kako Danas nezvanično saznaje, poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani, koja je dovela do novih neslaganja unutar SPC, nije sišla sa dnevnog reda ni juče pre podne, iako je o tome raspravljano i u sredu. U crkvenim krugovima spekuliše se da je saborska odluka o poništenju odluke za KiM nadležnog episkopa raško-prizrenskog Artemija da uskrati Bajdenu blagoslov za posetu Visokim Dečanima doneta bez glasanja. Izvori Danasa tvrde da se protiv zabrane Bajdenu da poseti dečanski manastir izjasnilo desetak arhijereja, među kojima su bili i pojedini članovi Sinoda, kao i aktuelni portparol Sabora, dok su ostali ćutali, što je shvaćeno kao odluka o poništavanju odluke vladike Artemija, o čemu je javnost vanredno obaveštena. Sabor je juče, navodno, stao iza teksta ovog vanrednog saborskog saopštenja, iako su formulaciju da je Bajdenov dolazak „legitimna poseta potpredsednika SAD državama u regionu, među njima i Srbiji“ pojedini episkopi shvatili kao saborsko priznavanje nezavisnosti KiM, jer Bajdenova balkanska turneja obuhvata BiH, Srbiju i Kosovo.

Na jučerašnjoj popodnevnoj sednici trebalo je da se raspravlja o problemu obnove crkava i manastira na KiM. Ova tema je poslednjih dana nekoliko puta odlagana zbog „slučaja“ Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari