Rasprava u Skupštini o bezbednosnoj situaciji: Gašić brani rad policije, opozicija traži odgovornost 1Printskrin RTS

„Od 8. do 18. maja predato je 23.503 komada oružja, više od 1,2 miliona municije i 5.643 minsko-ekspozivnih sredstava“, rekao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije Bratislav Gašić, ministar policije i dodao da je u različitim policijskim akcijama oduzeto 57.000 komada oružja, ali da se sa tim podatkom ne može da izlazi u javnost, dok se ne završe razni upravni postupci. Na kraju svog izlaganja on je na tvrdnje opozicije o nedostatku empatije, ukazao da je dete koleginice koja radi u MUP ubijeno u pucnjavi u školi na Vračaru, a policajac i njegova sestra u pucnjavi u Mladenovcu.

Ministar policije upoznao je poslanike i šta je sve urađeno u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kao i postupanju Policijske stanice Vračar pre masovnog ubistva đaka te škole 3. maja.

Naveo je da škola poseduje školsko i policijsko obezeđenje i video nadozor, i da je prošle godine bilo 15 kontrolnih delatnosti školskih policajaca i nije bilo evidentiranih nepravilnosti u radu školskog policajca. Naveo je da je bilo i nekoliko tribina sa učenicima na temu nasilja .

Prema njegovim rečima, sa direktorima osnovnih i srednjih škola početkom nove školske godine održan je sastanak oko početka školske godine i bezbedosti učenika.

Ministar Gašić, reagujući na optužbe da je policija nije pravovremeno reagovala oko ubice iz Mladenovca, taksativno je naveo kada je sve policija reagovala po danima. Gašić je rekao da je policija podnosila prijave protiv U.B, njegove porodice, a njegovom ocu je oduzimano oružje.

„Čovek je zoljom, raketnim bacačem“ srušio juče kuću u Rumi, a vi govorite da je situacija u Srbiji stabilna, rekao je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub.

Rasprava u Skupštini o bezbednosnoj situaciji: Gašić brani rad policije, opozicija traži odgovornost 2
Printskrin RTS

On je poručio predstavnicima vlade da ne mogu da ignorišu zahteve ljudi na protestu, da se zaustavi bujica nasilja koja dolazi sa Pinka i Hepija, jer su to fabrike zla.

„Nema čoveka Srbije koji se neće saglasiti, rekao je Lazović. On je građane pozvao na skup u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine Srije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na Lazićevu izjavu da su Pink i Hepi fabrika zla i upitala zar farika zla nisu i TV N1 i Nova.

„Ni jedna reč osude zbog izjave Jove Bakića, o njegovim pretnjama o brutalnom jurenju ulicama političkih protiv. Da li je to vaše obećanje kako želite da izgleda Srbija. Profesor beogradskog univerziteta dva sata poziva na nasilje, a novinarka se smeška i pita a kako ćete ih juriti po ulicama. Hoćete da kažete da je takva vrsta nasilja okej da je nasilje nad Vučićem i njegovom porodicom i SNS okej. Makar reda radi da ste rekli da osuđujete te izjave“ , rekla je Brnabić i dodala da zahtevi opozicije, osim smene Gašića i Vulina, nemaju nikakve veze sa Vladom.

Ona je optužila opozicju da lažu, a poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević, podsetio je premijerku da u srspkom jeziku postoje eufemizmi, iako se u intelektualni asortiman premijerke ne može sumnjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari