Raspuštanje Skupštine u februaru, nakon potvrde referenduma 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Građani Srbije izjašnjavaće za tačno mesec dana, 16. januara, na referendumu o promenama Ustava Srbije u delu pravosuđa, dok se 15. februara očekuje raspuštanje aktuelnog saziva parlamenta, koji pre toga treba da potvrdi rezultate referenduma.

Referendum o ustavnim promenama raspisan je za 16. januara, a aktuelni saziv bi po njegovom okončanju i proglašenju rezultata, tu odluku trebalo da potvrdi dvotrećinskom većinom kako bi proces izmene Ustava Srbije bio punovažan, inače postupak mora ići iz početka.

U procesu međupartijskog dijaloga o unapređenju izbornih uslova bez učešća stranaca, potpisan je dokument koji predviđa da redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori budu održani 3. aprila, pri čemu će izbori za predsednika Srbije biti raspisani 2. marta, a parlamentarni i beogradski izbori 15. februara.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proći manje od 45, ni više od 60 dana.

To znači da bi, ako će izbori biti održani 3. aprila, poslanici u ovom sazivu najkasnije do Sretenja bili u poslaničkim klupama.

Taj rok za raspuštanje parlamenta određen je i činjenicom da predsednik Skupštine Srbije raspisuje izbore za predsednika Republike, koji se 2022. godine održavaju u redovnom terminu.

Izbori za predsednika Republike raspisuju se 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, tako da se okončaju u narednih 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Od dana raspisivanja do dana glasanja ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je 31. maja 2017. godine zakletvu u nacionalnom parlamentu, čime mu je počeo petogodišnji mandat predsednika Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari