"Rat u Ukrajini je probudio proces proširenja u EU": Lajčakov savetnik pozvao region da iskoristi "otvoreni prozor EU" 1foto: Belgrade Security Conference

Politički savetnik specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Jožef Pandur rekao je da je potrebno vratiti se dijalogu, jer je situacija takva da se svi sada bave kriznim menadžmentom umesto primenom sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Potrebno je ispuniti ono što je dogovoreno u Ohridu, Srbija da ispuni ono što je dogovoreno, a paraleno sa tim ide proces uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom, rekao je Pandur.

Pandur je rekao da su Ukrajina i Bliski istok podsetili sve da integracije jačaju mir i stabilnost.

Rat u Ukrajini je probudio proces proširenja u EU, napomenuo je on i pozvao zemlje Zapadnog Balkana da iskorite „otvoren prozor EU“.

Pandur je, govoreći o događajima u Banjskoj, podsetio da je bilo mnogo glasina o Vagneru, ruskom uticaju u tom sukobu.

Postoje zemlje koje su zainteresovane za dijalog jer su im potrebne krize, a Rusija je jedna od tih, rekao je Pandur, ocenivši da postoji veoma dobra saradnja EU i SAD u procesu dijaloga Srbije i Kosova.

To je pitanje za EU, ali od SAD dobijamo svu podršku, rekao je on i naglasio da je potrebno hitno rešiti situaciju u odnosima Srbije i Kosova.

Specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova Rumunije za Zapadni Balkan Adrian Davidou istakao je da je bilo uspona i padova u procesu proširenja EU, ali taj „prozor nikad nije bio zatvoren“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari