Ja sam general Ratko Mladić. Branio sam svoj narod i svoju zemlju, a ne Ratka Mladića. Nisam ubijao Muslimane kao Muslimane, ni Hrvate kao Hrvate, kao što ni danas ne ubijam po Libiji i Africi, rekao je haški optuženik i bivši komandant Vojske Republike Srpske na prvom pojavljivanju pred sudijama Haškog tribunala. Mladić je odložio izjašnjavanje o krivici nazivajući navode optužnice „gnusnim”, a predsedavajući sudija Alfons Ori zakazao je novo izjašnjavanje o krivici za 4. jul ove godine.



Tokom čitanja sažetka optužnice o genocidu u Srebrenici, istrebljenju nesrba širom BiH i uzimanju „plavih šlemova za taoce”, Mladić je više puta odrečno i u neverici odmahnuo glavom. Na deo optužnice o uzimanju plavih šlemova za taoce se i osmehnuo.


U sivom odelu s belim prugama, tamnosivoj košulji i sivo-crnoj kravati, sa kačketom u istoj boji, Mladićevo lice tokom slušanja sažetka optužnice pretežno nije odavalo emocije. Najčešće je gledao ispred sebe ili ka sudiji, često brišući lice maramicom u levoj ruci. Mladić se nije služio desnom rukom, iako je nije pomerao, a prilikom ulaska sudije Mladić je sudiju Alfonsa Orija pozdravio vojnim salutiranjem, ali levom rukom.

Kako prenose mediji, Mladić je tokom prvog pojavljivanja „komunicirao“ sa jednom od majki Srebrenice, koje su bile u publici. Ona mu je navodno pretila prstom, dok je on njoj odgovorio da je „suviše mala“.

Mladić je naglasio i dodao da nema razloga da se plaši „javnosti, novinara, nijednog naroda i narodnosti“.

– Branio sam svoj narod i svoju zemlju. Sad pred vama branim Ratka Mladića – istakao je Mladić. On je naglasio da „želi da živi i doživi slobodu“, dodajući da samo „onaj gore zna“ koliko će suđenje trajati.

– Gospodine Ori, ja bih želeo da dobijem više vremena za ove gnusne optužbe protiv mene, da dobro pročitam i razmislim sa mojim advokatima. Meni treba i više od mesec dana za te monstruozne reči koje nikad nisam čuo, niti mogu to da shvatim – rekao je Mladić. Tokom obraćanja sudu bilo je primetno da Mladić razgovara otežano i usporeno. On je mirno saslušao čitanje navoda optužnice, iako je na početku rekao da ne želi da čuje „ni slovo od optužnice“.

Govoreći o optužnici Mladić je naglasio da su mu „doneli tri fascikle dokumenata, ja ih nisam čitao, ni potpisao, u lošem sam stanju bio, doživeo sam stres“. On je dodao da će mu biti potrebno „dva meseca“ da pročita te fascikle. Na pitanje da li je sa braniocem po službenoj dužnosti razgovarao o navodima optužnice, Mladić je odgovorio: „Meni nije ništa poznato šta u njoj piše, nisam je pročitao“. Pošto ga je sudija Ori podsetio da je optužnicu dobio kao odvojeni dokument, Mladić je kazao: „Gospodin Aleksić je mene upoznao u pritvoru i ja njega. I on je meni pokazao dva lista papira i ako je to – to, onda sam to primio k znanju. Nisam hteo da potpisujem ništa, jer ja hoću da imam odbranu valjanu – ne samo jednog advokata, jer ne znam čoveka, on je iz Srbije“.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacija, prisilno premeštanje, terorisanje, i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

Na pitanje sudije Orija da li je pročitao i razumeo optužnicu, Mladić je odgovorio da je „teško bolestan čovek“. O svom zdravlju, govorio je na delu sednice zatvorenom za javnost. Advokat Aleksić je potvrdio da je s Mladićem prošao kroz tačke optužnice i da nije stekao utisak da je Mladić imao poteškoće da je razume.

Na pitanje želi li da mu se optužnica pročita ili ne, Mladić je odgovorio: „Ne želim da mi se čita optužnica, ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici“. Sudija Ori odlučio je da ipak izloži sažetak optužnice, a Mladić je to mirno saslušao, najčešće ravnodušnog izraza lica. Tokom rasprave, predstavnice Majki Srebrenice su na galeriji glasno Mladića nazivale „monstrumom“ i pitale „gde je moj sin“. To se u sudnici nije moglo čuti.

Negirao datum rođenja

Mladić je negirao da se rodio 12. marta 1942. kako stoji u optužnici i drugim dokumentima Tribunala, rekavši: „Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine. To nije tačan datum mog rođenja“. On je potvrdio da je rođen u selu Božilovići kod Kalinovika, „u vreme kada je tamo bio rat“, ali ga je sudija Ori zatim prekinuo.

Ratko Mladić protestovao je juče zbog toga što ga obezbeđenje „vodi pod ruku“. „Neću da me vode pod ruku, ja sam general Ratko Mladić i ceo svet me zna“, naglasio je bivši komandant Vojske RS. Pozvan od sudije Orija da se predstavi, otežano je rekao: „Ja sam general Ratko Mladić“. On je dodao da „razume srpski jezik i makedonski jezik, zato što je tamo službovao“. Pripadnici obezbeđenja Tribunala Mladiću su morali da pomognu da ustane kada je u sudnicu ušlo sudsko veće predvođeno predsedavajućim, holandskim sudijom Orijem. Interesantno je da sudija Ori nije pitao Mladića da navede poslednju adresu na kojoj je živeo. Optuženi je rekao i da su prema njemu „ljudski postupali oni koji su ga locirali“, ali da ga je nerviralo što su neki od njih „nosili fantomke“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari