Potpuno je nerealno očekivati da će Evropska unija na bilo koji formalan način reagovati na podnošenje kandidature Srbije za članstvo, pre nego što vlasti u Beogradu ne ispune sve uslove. Bez promene stava Holandije, odnosno deblokade SSP-a, Srbiji neće biti formalno odobren status kandidata.

Nerealno je očekivati da će doći do bilo kakvog presedana – kaže za Danas Maja Kovačević, nekadašnja direktorka savezne Kancelarije za pridruženje EU, komentarišući najave da će vlada u Beogradu do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU i pominjanja mogućnosti presedana da Srbija dobije status kandidata uprkos tome što je u Briselu blokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema rečima Maje Kovačević, profesorke FPN-a, EU će podnošenje kandidature primiti k znanju, a zvaničnici iz Brisela će davati političke izjave u kojima će prihvatiti tu odluku Srbije i podsećati je da treba da nastavi sa ispunjavanjem svojih obaveza.

– Javnost treba da razlikuje različite korake u procesu kandidovanja. Podnošenje kandidature neke zemlje je prvi korak i to je samovoljna odluka zemlje da želi da postane članica EU. To može da uradi bilo koja država, kako bi Briselu pokazala svoj odlučnost i volju za članstvom. Drugi korak je formalna odluka EU da toj zemlji dodeli status kandidata u trenutku kada proceni da je zemlja spremna, odnosno da ispunjava uslove za to. Treći korak je odluka EU o otvaranju pregovora. Vremenski termini između tih koraka su za svaku zemlju različiti, a EU nema obavezu da bilo koji od tih koraka završi u određenom vremenu – objašnjava Kovačevićeva za Danas.

Vladimir Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Saveta za evropske poslove LDP-a, smatra da bi za Srbiju bilo od ključne važnosti da što pre podnese zahtev za kandidaturu za članstvo i da postane zvanični kandidat za ulazak u Uniju, jer bi to „osim materijalnih koristi, bio dokaz uređenosti srpske politike“. On, međutim, izražava sumnju da bi Srbija mogla dobiti presedan kada je reč o koracima koje mora da učini na tom putu.

– Smatram da je nemoguće da Unija pre odblokiranja SSP-a prihvati zahtev Srbije za članstvo, odnosno da bez isporučenja Ratka Mladića Haškom tribunalu pravi dalje korake u integracijama. Mislim da presedana neće biti jer postoji jasno utabana staza po kojoj je neophodna puna primena SSP-a za prihvatanje zahteva za kandidaturom. Ono o čemu je moguće da se vode pregovori između zvaničnika Srbije i EU je kako da se uredi da pre kandidature stupi na snagu SSP – kaže naš sagovornik.

Vladimir Pavićević ističe da je uslov za SSP hapšenje i isporučenje Mladića ili uverenje da Srbija zaista sve čini da uhapsi haškog begunca, ali to, kako kaže, „prosto nije u stanju da to učini jer ne zna gde se on krije“. Naš sagovornik ističe još jednu mogućnost, a to je da Srbija u tolikoj meri sarađuje s Hagom da time sugeriše da će Mladić biti uhapšen i isporučen u neko jasno definisano vreme. Pavićević objašnjava da bi time možda SSP bio odblokiran, a naredni korak uslovljen tim obećanjem Srbije.

Vladimir Petronijević, savetnik potpredsednika Vlade Božidara Đelića za pravna pitanja evropskih integracija, kaže za Danas da Srbija treba da izabere najbolji politički trenutak za podnošenje kandidature za članstvo i da to može da uradi i pre završetka procesa ratifikacije SSP-a u zemljama članicama EU.

– Najbolji trenutak za podnošenje kandidature bio bi kada Srbija ispuni sve uslove za primenu SSP-a, što bi nam bio pravi politički vetar u leđa. Saradnju s Haškim tribunalom srpske vlasti veoma ozbiljno shvataju i na svaki način dokazuju da čine sve kako bi optuženi Ratko Mladić bio uhapšen – navodi Petronijević, koji nije mogao da precizira kada će Srbija podneti svoju kandidaturu.

Prema rečima savetnika Božidara Đelića, sledeći izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca koji će on u decembru podneti Savetu bezbednosti UN veoma je bitan za dokazivanje potpune saradnje Beograda s Hagom. „Očekujem da će taj Bramercov izveštaj biti još pozitivniji od prethodnog“, ocenjuje Petronijević.

 

Bilt: Srbija ulaže sve napore, bez uspeha

Brisel – Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da Srbija ulaže sve napore da uhapsi Ratka Mladića, ali je primetio da u tome još nema uspeha što koči napore za deblokadu njenog pridruživanja EU. Švedski ministar, koji u Briselu predsedava zasedanju šefova diplomatija Unije, naglasio je da se nada da bi holandsko protivljenje stavljanju na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma moglo biti prevaziđeno do kraja godine, uz opasku da „nije siguran u to“. Bilt je dodao da će Mladić u jednom času svakako biti uhapšen, ali da bi više želeo da se to dogodi „pre nego kasnije“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari