Zbog čega Vučić ne sme da pristane na razdvojene izbore? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

„Aleksandar Vučić ne sme da pristane na razdvajanje izbora jer bi to ogolelo kadrovsku bedu Srpske napredne stranke i nivo korupcije na lokalu. SNS je mašinerija za izborne mahinacije, uključujući krađu glasova. SNS ne izlazi na izbore, ni na republičke ni na lokalne. Na izbore izlazi Aleksandar Vučić, a SNS samo odrađuje. Zato se na izborima na svim nivoma slika Vučić i sve liste nose njegovo ime“, kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider Pokreta SRCE, komentarišući izjavu predsednika Srbije da opozicija neće odlučivati o tome koji će izbori kad biti održani.

Povodom zahteva opozicije za razdvajanja izbora i tvrdnje da spojeni izbori ubijaju demokratiju, Vučić je rekao da je „najbolje da opozicija sama odlučuje kada će šta da bude, da idemo tri puta u tri meseca na izbore, da uzmemo ljudima pare, da maltretiramo ljude.

„Reći ću vam ja šta je tu za njih problem. Smetaju im spojeni izbori zato što ako budu parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori i zamislite ako bi se neka lista zvala ili nosila ime Aleksandar Vučić onda ne mogu da pričaju ono kako bi oni “mi ćemo da posadimo toliko i toliko drveća na toj obali, mi ćemo da očistimo sve i ostale laži”, pa priče 5G, Harp i ostalo… Tako misle da mogu da pobede. Ovde kad dođu to je za ludnicu, to nije za izbore. Ali ima racionalnih ljudi u opoziciji, siguran sam da dobro razumeju i da im nije baš jednostavno ako se pojavi moje ime. Onda ne mogu baš sa sigurnošću da tvrde da će da pobede“, rekao je Vučić.

Sagovornici Danasa tvrde da Vučić samo „zvecka“ izborima, ali da je to bio više blef, da bi se u kritičnom momentu malo otupila oštrica protesta, nego što mu se na izbore zbilja ide. Navode da on insistira na spojenim izborima, jer najbolje zna kakav je „prevarantski sistem“ izbora napravio i da zato opozicija ni u kom slučaju ne bi trebalo da pristane na izbore pod njegovim pravilima, naročito ne na spajanje lokalnih, pokrajinskih i parlamentarnih izbora.

Ponoš podseća da su sledeće godine na redu redovni lokalni i pokrajinski izbori, ali da SNS, makar i rebrendiran ne sme na njih da izađe sa postojećim kadrovskim rešenjima na lokalu.

„To je takva plejada likova i sa takvim aferama iza sebe da više ne mogu da se kriju samo iza Vučićeve slike. Moraju da se sakriju i iza republičkih tema koje on nosi uz svu medijsku manipulaciju. A to se radi tako što se istovremeno raspišu vanredni parlamentarni izbori na kojima dominiraju državne teme sa Vučićem svakodnevno u medijima gde najavljuje povećanje penzija, nove puteve i bolji život za dve godine. Na sledećim izborima, a nakon najradikalnijeg rebrendiranja u kojem će se olupani SNS sakriti unutar nekog pokreta, ponovo će se glasti za Vučića, a ne za taj pokret“ , ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima cela režimska marketinška mašinerija usmerena je na peglanje bora na političkom licu Aleksandra Vučića. Od njega se pravi božanstvo jer se kreira situacija da se glasa za njega, a ne za politiku, organizaciju, neku lokalnu priču.

„Groteskna je situacija gde i njegov formalni partijski šef Vučević nije ništa drugo nego njegov potrčko. Sa druge strane Vučić se podsmeva opoziciji računajući da ne može opozicija toliko da ojača koliko on može da pokrade izbore. Ne bi mu ništa bilo smešno kad bi imao hrabrosti i morala da izađe sa svojom ekipom na izbore u regularnim izborima. Ali on nema hrabrosti ni da se suoči sa političkim protivnicima i novinarima uživo u nenameštenom ambijentu. Trebalo bi, ipak, da primeti da se u aktuelnoj situaciji ne podsmeva opoziciji nego građanima Srbije. Oni su na ulicama. Oni su ustali protiv nasilja“, poručuje Ponoš.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke podseća da su razdvajanje izbora na različitim nivoima tražili DS, SRCE i Zajedno.

„Razdvajanje izbora je demokratska tekovina koje se Vučić izuzetno plaši znajući da pojave poput Sime iz Grocke, Safeta, Jutke i drugih
prvaka SNS-a mogu biti vlast isključivo ukoliko su sakriveni iza onog koji je uzurpirao čitav javni prostor, kome se kampanja radi neprekidno punih jedanaest godina, koji se glorifikuje do zaprepašćujućeg nivoa, njihovog šefa Vučića. Mafiji su skupi izbori, a nije im skupo da Jeleni Karleuši daju milion i po evra, da za Nacionalni stadion spiskaju 750 000 000 evra, da za prava prenosa Premier lige ulupaju 600 000 000 evra. I to je vrhunac bestidnog licemerja Aleksandra Vučića“, navodi Milivojević.

On podseća da jedine izbore koje Vučić raspisuje su paralamentarni izbori, tako da ne vidi po kom Ustavnom osnovu on najavljuje Beogradske izbore.

„Interesantno je da Aleksandar Vučić, koji je očigledan kandidat da mu se ime i prezime nađe na poternici, a ne na predizbornim bilbordima, stalno deli lekcije opoziciji i najavljije izbore koje nikako da skupi hrabrost i da raspiše. Pažljivo čitajući njegove izjave, građani su verovatno zapanjeni prostačkim vokabularom jedne nevaspitane osobe koja se bahato i osiono odrodila od realnosti. Mi već čitavu deceniju nemamo izbore kao demokratski mehanizam u kom se biraju donosioci odluka. Umesto izbora mi svedočimo igrokazu u režiji mafije, trijumfu šibicarskih manipulacija i korupciji. Uprkos navedenoj činjenici, čak i na takvim „izborima“ se otvara mogućnost poraza režima, jer je iz dana u dan sve očiglednije koliko je vladavina mafije na čelu sa Vučićem katastrofalna po naše živote“, ističe poslanik DS.

Dodaje da ovakvim bombastim izjavama Aleksandar Vučić prikriva nesposobnost da na ruski prevede ono što je na engleskom potpisao i obećao u Atini.

„Ako se uplašio potpisanog, slobodno neka to saopšti građanima i neka odmah podnese ostavku“, poručuje Milivojević.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, međutim, kaže da je u pravu Vučić kada kaže da je „za ludnicu“ onaj iz opozicije ko misli da može da ga pobedi (u sadašnjim okolnostima),jer on najbolje zna kakav je prevarantski sistem izbora napravio.
„Tu se ukršta njegov totalitarni mehanizam za ispiranje mozgova građana, sa bezočnim korišćenjem svih državnih resursa za potkupljivanje dela populacije I zastrašivanje ostatka stanovništva. Dok god pod pritiskom građana koji protestuju ne bude prisiljen da svoju autoritarnu konstrukciju razmontira, Vučić je nedodirljiv. Ići na izbore pod njegovim pravilima isto je kao da je neko izašao na izbore koje je, hipotetički, Staljin mogao da organizuje, objašnjava Anđelkovć.

Napominje da je uistinu lud svako ko bi iz redova opozicije pristao da Vučić ponovo organizuje izbore kako on hoće. Akcenat, kako kaže, treba staviti na borbu za poništavanje njegovih nakaradnih pravila, odnosno na realizaciju zahteva koje su građani definisali na protestima.

„Da bi tu činjenicu sakrio, Vučić se oholo ruga onima koji traže fer izborne uslove. Navodno oni ne poštuju demokratske tekovine, a ne on koji ih agresivno gazi“, navodi sagovornik Danasa.

Zbog čega Vučić ne sme da pristane na razdvojene izbore? 5
foto Medija centar

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli podseća da je još pre mesec -dva konstatovao da Vučić samo „zvecka“ izborima, ali da je to više blef, da bi se u kritičnom momentu malo otupila oštrica protesta, nego što mu se na izbore zbilja ide. Tako i ovo kvazi-licitiranje terminima, kako kaže, vidi, pre svega, kao neku vrstu nastavka pomenutog zavlačenja.

“ S druge strane, opozicija se, generalno, u toj situaciji nije dobro snašla, te su jedni prihvatili priču o izborima, drugi opet za izbore neće ni da čuju „do ispunjenja zahteva“, treći hoće, ali „samo Beogradske“, četvrti, pak, hoće samo ako budu razdvojeni itd. Tako da, bar trenutno gledano, predsednik može da se izruguje. Ali to ne menja činjenicu da je, kako god gledali, uprkos permanentnoj kampanji, rejting SNS pa i njega lično, svakako manji nego pre godinu dana, i da bi razdvajanje izbora dovelo u pitanje njihovu pobedu makar u većim gradskim sredinama. Stoga, ne verujem da će bilo kakvih izbora biti pre sledeće godine i redovnog termina za lokalne i pokrajinske izbore. No, eventualni, zajednički opozicioni zahtev za raspisivanje vanrednih izbora bi ga makar isterao na čistinu“, poručuje Đorđe Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari