– Predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije (SPS) na čelu sa liderima Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem sastali su se u utorak po podne u sedištu SNS. U delegaciji SNS su osim Vučića, Bratislav Gašić, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, a Koaliciju oko SPS, osim Dačića, predstavljaju Milan Krkobabić i Dragan Marković Palma, kao i predsednica Izvršnog odbora SPS Dijana Vukomanović i zamenik predsednika Aleksandar Antić.

Do zaključenja prvog izdanja dvobroja našeg lista učesnici sastanka nisu dali izjave za medije. Kao što je naš list već pisao, analitičari smatraju da je sastanak inicirao Dačić kako bi dobio konačan odgovor da li će biti vanrednih republičkih izbora. Zanimljivo je da je na početku razgovora sa zvaničnog Vučićevog naloga na Tviteru u svojstvu premijera objavljeno da su počeli razgovori „o budućoj saradnji“, kao i fotografija učesnika.

Podsetimo, Dačić je pre dve nedelje na sednici Predsedništva SPS uputio poziv SNS za sastanak i potom objasnio da je to bila i ranija praksa. Kako je naveo, nije reč o dogovoru za predizborni nastup nego o analizi rada i dogovoru buduće saradnje.

Normalno je da pričamo sa koalicionim partnerima u izbornoj godini. Izbori su, dakle, tema o kojoj ćemo razgovarati sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije, odnosno njenim liderom Ivicom Dačićem, rekao je ranije za Danas Goran Knežević, potpredsednik SNS.

Na pitanje kako vidi to što je Dačić inicijator tih razgovora i to preko medija, Knežević je ponovio kratak komentar da su razgovori uoči izbora sasvim normalna stvar i da u tome ne vidi ništa sporno.

Kako nam je nezvanično rečeno u SPS, „treba prepustiti liderima Dačiću i Vučiću da saopšte o čemu su razgovarali, a za naše partije je svrsishodno da komentarišemo sastanak naknadno, zavisno od onoga šta će lideri naših stranaka saopštiti kao zajedničke smernice“. S druge strane, u Pokretu socijalista, čiji je predsednik Aleksandar Vulin takođe tražio sastanak s premijerom Vučićem i naprednjacima, rečeno nam je da se još ne zna dan tog susreta.

Prema mišljenju analitičara Dejana Vuka Stankovića, može se očekivati da na sastanku bude sklopljen dogovor o tome da se izbegavaju stranačke diskusije u narednom periodu.

„Vučić i Dačić mogu napraviti sporazum o tome da se izbegavaju polemike, negativni odnosi u koaliciji. To bi mogao biti ne samo razlog sastanka već i njegov ishod. Čuli smo od potpredsednice SNS Zorane Mihajlović da je SPS jedini mogući saveznik naprednjaka, tako da mislim da će tok razgovora ići u smeru učvršćivanja tog stava“, zaključio je ranije Dejan Vuk Stanković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari