Razgovori u Damasku o ukrajinskom problemu 1Foto: FoNet/ SPC

Visoka delegacija SPC sa patrijarhom Irinejem na čelu, koja od 1. juna boravi u zvaničnoj uzvratnoj poseti Antiohijskoj patrijaršiji, danas je obišla manastir svetog Belmana u provinciji Tartus na sirijskoj obali i najstariju hrišćansku svetinju na zapadu Sirije, sagrađenu u 4. veku – manastir svetog Georgija u Hrišćanskoj dolini.

Tokom prvih dana posete, koja će trajati do 8. juna, arhijereji SPC imali su zvanične susrete sa domaćinima – poglavarima i visokodostojnicima Antiohijske patrijaršije, u noći između prošle subote i nedelje doživeli su izraelsko granatiranje Damaska, a u ponedeljak primio ih je predsednik Sirije Bašar el Asad.

Sa Asadom su razgovarali: patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop šumadijski Jovan, kao i patrijarh Antiohije i celog Istoka Jovan Deseti, koji je 2018. posetio SPC. Glavna tema, kako je saopšteno na sajtu SPC, bilo je stradanje sirijskog i srpskog naroda i njihova borba koja je za očuvanje suvereniteta. Patrijarh Irinej visoko je ocenio principijelnu i čvrstu Asadovu podršku Srbiji u vezi sa KiM.

Delegacija SPC se sa članovima sirijske vlade srela dan ranije na svečanom banketu za 850 zvanica koji je u njihovu čast priređen u hotelu Ujedinjenih nacija u Damasku.

U crkvenim izvorima najavljeno je da će ova poseta delegacije SPC sestrinskoj crkvi u Antiohiji – današnjoj Siriji i Libanu, imati i crkveno-diplomatski karakter zbog rešavanja „ukrajinskog crkvenog problema“. Većina pravoslavnih crkava koja se protivi jednostranim potezima Carigradske patrijaršije, pokušava da sazove svepravoslavni skup, pošto je Carigrad odbio da to uradi.

Spekuliše se da bi odgovor Carigrada na diplomatske napore SPC mogao da bude rešavanje makedonskog crkvenog problema po „ukrajinskom modelu“. Najviši predstavnici obe crkve razgovarali su u Damasku o ukrajinskom problemu, ali i o odnosima Antiohijske i jerusalimske patrijaršije, saopšteno je iz SPC.

Proteklih dana delegacija SPC obišla je Damask, uključujući i Umejadsku – Veliku džamiju, jednu od najvećih i najstarijih islamskih bogomolja na svetu, manastir svete Tekle u Maluli, jednom od tri mesta na planeti u kome se govori aramejski – jezik kojim je govorio Isus Hristos, manastir Presvete Bogorodice, hrišćanske zajednice koje žive u Siriji. Prema zvaničnim podacima, u ovoj arapskoj zemlji živi oko 10 posto hrišćana različitih veroispovesti.

Antiohijska pravoslavna crkva osnovana je 47. godine posle Hrista i treća je u poretku pravoslavnih patrijaršija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari