– Kao što smo već više puta ponavljali, skrećemo vam pažnju da se za sada na spisku osoba protiv kojih su uvedene ograničavajuće mere, prema Naredbi Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Ukrajine, nalazi pet lica, koja su učestvovala kao posmatrači na pseudo izborima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ili u referendumu na Krimu, ili su posećivali Krim nezakonito, kažu za Danas u Ambasadi Ukrajine u Beogradu komentarišući tvrdnje o postojanju „crnih lista“ u Ukrajini za ljude iz Srbije koji su posetili Krim, na koje su stavljani i neki koji nisu odlazili tamo.

Naši sagovornici ističu da je spisak formiran i utvrđen u septembru i odnosi se na „prekršaje iz prethodnog perioda“. „Što se tiče predstavnika delegacije Dveri i DSS, koji su nedavno posetili Krim, informacija o njihovoj poseti je predata na razmatranje nadležnim organima Ukrajine, tako da oni za sada ne mogu da postoje na nijednoj listi, posto se njihovo pitanje tek razmatra. Stoga, čudi nas što su predstavnici ovih stranaka našli sebe na nekoj listi i još više nas čudi kada oni komentarišu da li Ukrajina ima ili nema pravo da na takvu listu stavi bilo koju od onih osoba koji su prema dokazima nadležnih organa Ukrajine prekršili zakonodavstvo naše zemlje“, zaključuje Ambasada Ukrajine.

Podsetimo, Dušan Prorokić, predsednik Političkog saveta DSS, kazao je da je kijevski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine stavio i njegovo ime na listu „ratnih kriminalaca“. „Kao i bivšeg italijanskog premijera terete me za nezakonit ulazak na teritoriju Ukrajine… Silvio Berluskoni je posetio Krim, tamo se sastao sa Vladimirom Putinom i razgovarao o privrednoj saradnji. Međutim, ja nikada u životu nisam bio na Krimu. Ni pre referenduma, ni posle njega. Istina, dva puta sam dobijao pozive da različitim povodima posetim Krim, ali zbog posla i porodičnih obaveza nisam mogao na te pozive da odgovorim potvrdno“, konstatovao je Proroković.

Lideri DSS i Dveri Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović saopštili su prošlog petka, da su zbog posete Krimu 26. do 29. oktobra, svi članovi delegacije ovih stranaka stavljeni na „ukrajinsku listu kriminalaca“. Obradović je uputio i javno pismo ukrajinskoj ambasadi tim povodom. Pobrojani su i ostali članovi delegacije: Milan Lapčević, potpredsednik DSS, Zoran Radojičić, član Predsedništva Dveri, Dragana Trifković, član Predsedništva DSS, Jugoslav Kiprijanović, direktor Informativne službe Dveri i Stefan Svrkota, savetnik Komiteta za spoljne poslove Dveri. Posebno je naglašeno i da je Proroković samo najavljen, a da nije otputovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari